Eerste Hulp bij het starten van een moestuin

Eerste Hulp bij het starten van een moestuin

Het wordt steeds populairder in ons land om een eigen moestuin te hebben. Hoe leuk is het om je eigen groente en kruiden te telen en daarna te verwerken in bijvoorbeeld een gerecht. De hype rondom eigen eten verbouwen is nog nooit zo groot geweest. Wil jij graag een eigen moestuin starten, maar weet je niet waar te beginnen? Lees dan meer.

We beginnen bij het begin, waar ga je je moestuin plaatsen?
Een aantal factoren spelen hier mee, kies voor een plek waar je tussen de 6 en 8 uur zon hebt, want de meeste groenten hebben veel zon nodig. Zorg er ook voor dat je beschutting hebt, om zo de wind tegen te houden. Houdt hierbij wel rekening met de windrichtingen, omdat uit het Noorden de koudste lucht komt en de lucht uit het zuiden heb je nodig zodat je moestuin van de zon en de warme lucht kan genieten.

(tekst gaat door onder de foto)Geen zon?
Heb jij weinig tot geen zon in de tuin of op je balkon? Niet getreurd er zijn een aantal groenten die minder zon nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de sla, spinazie, rucola en wortels, zij hebben tussen de 3 en 6 uur zon per dag nodig. Een moestuin hoeft niet per se veel ruimte in beslag te nemen. Zo kun je al een moestuin maken op een vierkante meter of gebruik je buitenpotten om je moestuin in aan te leggen.

Je start een moestuin na de vorstperiode in het voorjaar, het is nu dus de perfecte tijd om er mee te beginnen. Heb je gekozen waar je je moestuin gaat maken? Ga dan nadenken over de groenten die je in je moestuin wilt zaaien of planten. Er zijn een aantal makkelijke groentesoorten om mee te beginnen, dit zijn groenten zoals rucola, bonen en tomaten.

Indeling
Dan ga je bekijken hoe je de moestuin gaat indelen. Wij adviseren bijvoorbeeld om hem in te delen in vier vlakken. Verschillende vlakken voor bijvoorbeeld koolsoorten, bladgroenten, peulgewassen en knollen. Door de verdeling in vlakken zorg je ervoor dat de grond niet uitput.

Start met zaaien en laat de natuur zijn werk doen. Wanneer je dit doet en je verzorgt de planten met liefde moet het goed komen. Zorg voor een goede plek in de tuin en geschikte grond en heb geduld. Wacht tot het groeit en geef de planten voldoende water.


Liefs, 

Sanne

 

Onze tuincentra