Madelief: vroege doorbloeier

Madelief: vroege doorbloeier

Madelief is een van de vroegste voorjaarsbloeiers en een lekkere doorbloeier om tot wel drie maanden plezier van te hebben.

Vrolijk geel hartje en helderwitte of roze bloemblaadjes – de gekweekte madelief, ook bekend als Bellis, lijkt in de verte een beetje op de madeliefjes die je vaak tussen het gras ziet groeien. Van dichtbij wordt echter meteen duidelijk dat het hier een bijzondere variant betreft. De bloemen zijn groter en voller en hebben bloemblaadjes in meerdere lagen. Het verschil zit hem ook in de kleuren: naast wit en lichtroze is deze madelief er ook in knalroze. Het zijn sterke, zonnig tuinbloeiers die het goed doen in de volle grond, maar ook heel populair zijn als groen- en kleurbrengers in bakken, schalen en de eerste hangmanden van het jaar.

Populaire stralenkransjes
Madelief is een van de bekendste planten ooit. Vrijwel iedereen kent de bloemen en ze komen in het wild voor op elk continent, behalve Antartica. Zolang de grond vocht kan vasthouden, kan madelief groeien en bloeien, van februari tot en met april. Grappig is dat de plantjes gevoelig zijn voor licht en nattigheid. In de schemering en de regen gaan ze dicht, wordt het licht, dan richten ze zich naar de zon.  De planten behoren tot de asterfamilie en vormen bladrozetten. Uit elk rozet komen bloemen omhoog tussen de lepelvormige of brede ovalen blaadjes. Naarmate de dagen langer en warmer worden, schieten de stengels verder omhoog (ze gaan 'rekken') waarmee ze over hun hoogtepunt heen zijn.

Madelief trivia
● De Latijnse naam Bellis komt van 'bellus', wat 'mooi, lieflijk' betekent.

● Madelief staat ook bekend als meizoentje: het is de afscheidszoen van april aan mei.    

● In Keltische sagen komt het Madeliefje voor als een plant die de groei kan stoppen. De fee Milka zou een prins stiekem madeliefjes geven, zodat hij eeuwig kind zou blijven.

Bron: mooiwatplantendoen

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...