Genieten van geranium op balkon en terras

Genieten van geranium op balkon en terras

Zodra de kans op nachtvorst is geweken, kun je balkon en terras definitief klaarmaken voor de zomer. Vrolijke, kleurrijke zomerbloeiers als geranium mogen daarbij niet ontbreken. Ze zijn er veel verschillende soorten en staan garant voor een uitbundige bloemenzee. De nieuwe generatie geraniums is sterker dan ooit en bloeit tot diep in het najaar. De zonaanbidders zijn bovendien beter bestand tegen droge periodes en dat is voor zomerbloeiers in potten een extra belangrijke eigenschap.

Veelzijdig
De geranium (Pelargonium) heeft mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila en tweekleurig. De drie belangrijkste groepen zijn de hanggeranium (Pelargonium peltatum), de staande geranium (P. zonale) en de Franse geranium (P. grandiflorum). Behalve bloeiende zijn er ook citroengeraniums en andere geurende soorten.

Vorstvrij
Vanaf half mei kun je geraniums zonder zorgen buiten zetten. Vaak is het in april al warm genoeg om te genieten op een fleurig terras. Hou voor de zekerheid nog wel de weerberichten in de gaten. Is er (nacht)vorst op komst? Zet de zomerbloeiers dan even binnen.

In potten
Geraniums worden het meest in bloembakken gezet. Dat kan variëren van vintage koekblikken, zeegras manden, een bolderkar tot een zelf gedecoreerde pot. Belangrijk is dat het wortelgestel voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Dat resulteert in een bloemenzee. Gebruik bij het planten speciale potgrond en zet de geraniums op een zonnig plekje. Let bij de potkeuze er ook op dat er een gat in de bodem zit. Het overtollig gietwater kan dan makkelijk wegvloeien. Een laag hydrokorrels zorgt voor een waterbuffer. Geef regelmatig water en voeg eens per twee weken vloeibare plantenvoeding toe voor een extra uitbundige bloei, die tot diep in het najaar doorgaat!

In de tuin
Geraniums kun je tevens in de tuin te planten (op een zonnig plekje). Tijdens de zomermaanden kan de plant zich met gemak verviervoudigen qua grootte en hoeveelheid bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...