Het nut van plantenvoeding

Plantenvoeding een van de meest onderschatte producten in het tuincentrum. Het is erg belangrijk om je plant, plantenvoeding te geven. Waarom? 

Een plant heeft net zoals een mens verschillende factoren nodig om in leven te kunnen blijven; water, licht en zuurstof. Ik neem je mee terug naar die ene biologieles: deze drie elementen zijn nodig voor fotosynthese. Een plant gebruikt niet alleen water, licht en zuurstof maar neemt ook mineralen op die in de grond zitten. Dit doet de plant met zijn wortels. Deze mineralen zorgen voor de groei van de plant maar bijvoorbeeld ook voor het groeien en bloemen van bloemen, de kleur van de bladeren en de stevigheid van de stam. 

In de natuur krijgen planten voortdurend voeding. Dit komt door de levenscyclus van de plant, de bladeren vallen op de grond en worden omgezet in voedingsstoffen voor de plant. In huis gebeurt dit natuurlijk niet, op een gegeven moment heeft de plant alle voeding uit de potgrond opgenomen. Daarvoor hebben we de plantenvoeding nodig. 

(lees verder onder de afbeelding)


In plantenvoeding zitten verschillende stoffen, zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en calcium. Deze stoffen zijn samen nodig om de gezondheid van de plant op pijl te houden. 


Wanneer een plant een tekort heeft aan voeding kan hij dit op verschillende manieren laten zien:
-Wanneer een plant niet groeit tijdens het ‘groeiseizoen’ (dit is in de lente en zomer)
-Wanneer het blad van de plant verkleurd naar geel of bruin
-Wanneer een nieuw blad een rare vorm heeft
-Wanneer de plant zijn blad laat vallen
-Of als de plant vatbaarder is voor beestjes en ziektes.

Plantenvoeding helpt de plant om te groeien en geeft hem de vitaminen die hij nodig heeft. Deze vitaminen heeft de plant vaak nodig in het groeiseizoen. Let op, heb je de plant kortgeleden verpot dan heeft deze geen extra voeding nodig. 

Er zijn verschillende soorten plantenvoeding, ik beveel de universele plantenvoeding aan. Deze kun je per plant afstemmen en verdunnen met water. De aanbevolen hoeveelheid staat op de verpakking vermeld. Wil je een orchideeën voeding geven? Gebruik dan speciale orchideeënvoeding, deze plant heeft hier namelijk voorkeur voor.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...