Hoe hou je onze gezichten uit elkaar?

Hoe hou je onze gezichten uit elkaar?

Familieleden van de Violaceae hou je een stuk makkelijker uit elkaar als je ze sorteert op ogen, adertjes en vlaggen. Bekijk alle ruim 400 door deze bril en je houdt overzicht. Moeder natuur heeft – met flink wat assistentie van kwekers – inmiddels een palet kleuren en vormen geproduceerd waar je je vingers bij aflikt!

Liefde op het eerste gezicht

Oogviolen zijn grootbloemig en hebben een donkergekleurd hart dat lijkt op een pupil. Bij violen met adertjes lopen er fijne lijntjes vanuit het hart over het blad. We kunnen Violen ook indelen op kleur. Hebben Violen één kleur, dan noemen we ze ‘zuiver’. Vlagviooltjes hebben twee kleuren. Steeds vaker zie je ook tricolors, die hebben zoals voor de hand ligt drie kleuren. Een relatief nieuwe variant is de Frizzle Sizzle. Dit is een frivole soort met een golvende bloem.

Violen kunnen tegen een stootje

Violen zijn echte bikkels. Geeft aprilletje zoet toch nog een witte hoed, dan is er niets aan de hand. Zelfs na een plensbui krabbelen ze weer op. Grootbloemige violen beschadigen wel sneller bij een bui. Deze zet je dus het beste op een beschutte plek. Plant violen in verse potgrond die al meststoffen bevat. Als deze na een week of zes zijn uitgewerkt kun je wat vloeibare meststof toevoegen aan het gietwater. Violen hebben niet veel warmte nodig om te stralen. Sterker nog, koelte doet ze goed.

Koop een tray en schilder ermee!

De violen die je in het voorjaar bij GroenRijk koopt bloeien vaak door tot in juni. Of je nu kiest voor een uitgekiend kleurenpallet of een vrolijke mix, je tuin oogt er warm en weelderig door. Violen doen het ook uitstekend in schalen, potten en bakken. Combineer creatief of maak het je makkelijk met de kant-en-klare schalen van GroenRijk.

Violen = lang plezier!

De meeste violen zijn eenjarig. Maar de kans is toch groot dat je ze volgend jaar terug ziet. Ze zaaien zich namelijk makkelijk uit. Zoals bij de meeste planten is het gunstig om uitgebloeide bloempjes snel te verwijderen. Dan vormen zich steeds nieuwe bloemen. Wil je je violen volgend jaar graag terugzien? Laat dan aan een paar planten de uitgebloeide bloemen zitten. Die vormen dan openspringende zaaddozen die volgend jaar nieuwe planten tevoorschijn toveren.  

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...