Polyscias

Polyscias

Is het een kamerplant of een kamerboom? Die termen worden nogal eens door elkaar gehaald als het over de Polyscias gaat. Het compacte boompje is in ieder geval een stijlvolle versiering van je huis. De dikke stam van de Polyscias geeft daarbij een stijlvolle en stabiel uiterlijk.  

Schaduw
Niet veel kamerplanten staan graag in de schaduw, maar de Polyscias vindt het prima. Ook zonder de zon gedijen de takken goed en behoudt hij zijn karakteristieke groene en rode bladeren (in het geval van de Scutellaria 'Fabian'). Het blad kan bij andere soorten ook groen, geel of wit zijn, en zowel rond als hartvormig.

Vorm
Geen zin in een plant die te veel ruimte inneemt in je huis? Dan heb je Polyscias een goede! Omdat hij recht omhoog groeit, blijft de vorm vrij compact, zodat deze kamerboom ook geschikt is voor wat kleinere ruimten als vensterbanken of op de gang. Omdat de stam deels schuilgaat achter de bladeren, haal je er een mooie bosuitstraling mee in huis.

Naam en herkomst
'Poly' betekent 'veel', 'scias' staat voor 'schaduw' in het Grieks. Polyscias groeit in het wild in gebieden rond de Stille Oceaan. De meeste verschillende soorten zijn te vinden op Vanuatu, waar ze al eeuwen worden gebruikt als omheiningen. De plant heeft uiteenlopende familieleden en is zowel verwant aan ginseng als aan klimop. De plaatselijke bevolking eet van sommige soorten de bladeren, maar ten overvloede: de kweeksoort is niet geschikt voor consumptie. Wel is het een prachtige kamerboom die ook op een lastige plek een hoop rust en groen brengt.
 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...