Polyscias

Polyscias

Is het een kamerplant of een kamerboom? Die termen worden nogal eens door elkaar gehaald als het over de Polyscias gaat. Het compacte boompje is in ieder geval een stijlvolle versiering van je huis. De dikke stam van de Polyscias geeft daarbij een stijlvolle en stabiel uiterlijk.  

Schaduw
Niet veel kamerplanten staan graag in de schaduw, maar de Polyscias vindt het prima. Ook zonder de zon gedijen de takken goed en behoudt hij zijn karakteristieke groene en rode bladeren (in het geval van de Scutellaria 'Fabian'). Het blad kan bij andere soorten ook groen, geel of wit zijn, en zowel rond als hartvormig.

Vorm
Geen zin in een plant die te veel ruimte inneemt in je huis? Dan heb je Polyscias een goede! Omdat hij recht omhoog groeit, blijft de vorm vrij compact, zodat deze kamerboom ook geschikt is voor wat kleinere ruimten als vensterbanken of op de gang. Omdat de stam deels schuilgaat achter de bladeren, haal je er een mooie bosuitstraling mee in huis.

Naam en herkomst
'Poly' betekent 'veel', 'scias' staat voor 'schaduw' in het Grieks. Polyscias groeit in het wild in gebieden rond de Stille Oceaan. De meeste verschillende soorten zijn te vinden op Vanuatu, waar ze al eeuwen worden gebruikt als omheiningen. De plant heeft uiteenlopende familieleden en is zowel verwant aan ginseng als aan klimop. De plaatselijke bevolking eet van sommige soorten de bladeren, maar ten overvloede: de kweeksoort is niet geschikt voor consumptie. Wel is het een prachtige kamerboom die ook op een lastige plek een hoop rust en groen brengt.
 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...