Polyscias

Polyscias

Is het een kamerplant of een kamerboom? Die termen worden nogal eens door elkaar gehaald als het over de Polyscias gaat. Het compacte boompje is in ieder geval een stijlvolle versiering van je huis. De dikke stam van de Polyscias geeft daarbij een stijlvolle en stabiel uiterlijk.  

Schaduw
Niet veel kamerplanten staan graag in de schaduw, maar de Polyscias vindt het prima. Ook zonder de zon gedijen de takken goed en behoudt hij zijn karakteristieke groene en rode bladeren (in het geval van de Scutellaria 'Fabian'). Het blad kan bij andere soorten ook groen, geel of wit zijn, en zowel rond als hartvormig.

Vorm
Geen zin in een plant die te veel ruimte inneemt in je huis? Dan heb je Polyscias een goede! Omdat hij recht omhoog groeit, blijft de vorm vrij compact, zodat deze kamerboom ook geschikt is voor wat kleinere ruimten als vensterbanken of op de gang. Omdat de stam deels schuilgaat achter de bladeren, haal je er een mooie bosuitstraling mee in huis.

Naam en herkomst
'Poly' betekent 'veel', 'scias' staat voor 'schaduw' in het Grieks. Polyscias groeit in het wild in gebieden rond de Stille Oceaan. De meeste verschillende soorten zijn te vinden op Vanuatu, waar ze al eeuwen worden gebruikt als omheiningen. De plant heeft uiteenlopende familieleden en is zowel verwant aan ginseng als aan klimop. De plaatselijke bevolking eet van sommige soorten de bladeren, maar ten overvloede: de kweeksoort is niet geschikt voor consumptie. Wel is het een prachtige kamerboom die ook op een lastige plek een hoop rust en groen brengt.
 

Onze tuincentra