Orchidee: terug naar de natuur!

Orchidee: terug naar de natuur!

De Willd Orchid oogt alsof deze gisteren nog bloeide in de oerwouden van Borneo. De wilde scheuten met ongelijke, kleine bloemen geven deze orchidee een natuurlijk karakter. De bijsteker van bamboe accentueert het authentieke karakter van deze prachtige plant. Verkrijgbaar als Willd Orchid N° 12.

Verzorging
Bij een goede verzorging kan je zeer lang genieten van de bloemenpracht van jouw Phalaenopsis, tot wel meer dan drie maanden. En wist je dat je je Phalaenopsis na de bloei, met een rustpauze van circa zes maanden voor de plant, weer opnieuw in bloei kunt brengen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de bloemenpracht van jouw Phalaenopsis. Ook helpen deze tips je om je orchidee meerdere malen in bloei te brengen.

Temperatuur en licht
De Phalaenopsis gedijt het beste bij een minimum nachttemperatuur van 16°C en een maximum dagtemperatuur van 24°C. De ideale dagtemperatuur ligt tussen 20 en 22°C. Deze orchidee vraagt weliswaar veel licht, maar verdraagt echter geen rechtstreeks zonlicht, zeker niet in de zomermaanden. Een ideale plek is een plaats op de vensterbank gericht op het (noord)oosten of het (zuid)westen. Wanneer er bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of van donkergroene bladeren kan duiden op een mogelijk gebrek aan licht.

(tekst gaat verder onder de foto's)


Water en vochtigheid

Giet het water niet in het hart van de plant, maar juist op de aarde in de pot. Regenwater is beter dan kraanwater waar (te) veel kalk in zit, dus een regenton is ook handig om te hebben voor kamerplanten. Geef liefst vroeg op de dag water. Nog beter is het om de pot gedurende 5 tot 10 minuten in een emmer water onder te dompelen. Vervolgens kan de orchidee gerust zeven dagen zonder water. In zijn natuurlijke omgeving kent de Phalaenopsis een hoge luchtvochtigheid. Wil je de plant daarom opkweken of vermeerderen, dan lukt dat het beste op vochtige plaatsen, zoals in een keuken, badkamer of serre.

Grond en bemesting
Het is belangrijk dat de Phalaenopsis in een luchtige grond staat, die voor een vochthoudende drainage zorgt. Speciale orchideeëngrond, die je bij GroenRijk kunt kopen, is daarvoor ideaal. Gebruik liever geen gewone potgrond. Omdat er in de luchtige orchideeëngrond vaak weinig voedsel zit, kan je de Phaelenopsis het best via het gietwater bemesten. Hiervoor is speciale orchideeënmest te koop. Bemesten is nodig in de maanden maart tot en met oktober, zo'n twee keer per maand.

Na de bloei
Als een Phalaenopsis is uitgebloeid, kunt u deze opnieuw in bloei krijgen. Daarvoor is het nodig om de tak boven het tweede 'oog' af te knippen. Met 'oog' bedoelen we een verdikking op de tak. Begin van onderaf met tellen. Als de Phalaenopsis luchtwortels ontwikkelt, die buiten de pot gaan groeien, is dit een teken dat de orchidee het naar zijn zin heeft. Laat de wortels gewoon zitten. Je hoeft ze niet terug te stoppen in de pot. Je loopt dan bovendien het risico dat je de wortels beschadigt.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...