Energiezuinige verlichting

Energiezuinige verlichting

Een sfeervolle huiskamer of tuin, met van die mooie kerstlichtjes? Dat kan ook energiezuinig! Ook bij GroenRijk kan je terecht voor sfeervolle kerstverlichting. Dat is goed voor de energienota en het milieu!

Hoe meer stroom je kerstlampjes verbruiken des te groter het effect op het milieu. Wil je nieuwe lampjes voor in de boom kopen? Kies dan voor zuinige led-kerstlampjes en zet ze uit als niemand van de versiering geniet. Led is net zo feestelijk en kost minder elektriciteit. Zo bespaar je op de energierekening en komt er minder broeikasgas (CO2) vrij.

Milieudruk van kerstverlichting
Tot 99 procent van de milieudruk van verlichting ontstaat door het elektriciteitsgebruik van de lamp. Het maken van de lampjes zorgt ook voor milieuvervuiling, maar dit weegt lang niet op tegen de invloed van het stroomverbruik. Elektriciteit wordt in Nederland grotendeels opgewekt via de verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool. Hierbij komt veel CO2 vrij en dat draagt bij aan klimaatverandering. Bij elektriciteitsproductie komen ook vervuilende stoffen vrij, zoals zwaveldioxide, stikstofoxide en kwik. 

Als gevolg van de Europese richtlijn Ecodesign verdwijnen gloeilampen uit de schappen; de richtlijn geldt echter niet voor kerstverlichting. Ledverlichting gaat daarentegen heel efficiënt met energie om. Kerstlampjes met ledjes zijn ongeveer 7 keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes. Door het lagere elektriciteitsverbruik, is de uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen minder (en de elektriciteitsrekening lager).

Onzuinige lampen verdwijnen uit de schappen als gevolg van de Ecodesign-richtlijn, maar deze regel geldt niet voor kerstverlichting. Let dus goed op bij aanschaf, want onzuinige kerstverlichting ligt nog in de winkel. Het vermogen in Watt geeft aan hoeveel stroom de verlichting gebruikt. Dat kun je terugvinden op de verpakking. Ook staat er meestal duidelijk op als het om ledverliching gaat. 

Timer voorkomt onnodig stroomverbruik
Met behulp van een timer, kun je instellen op welk moment de kerstverlichting automatisch aan en uit gaat. Zo voorkom je dat de verlichting onnodig blijft branden. Je kunt natuurlijk ook handmatig of via een een schakelaar de kerstverlichting uitdoen, maar let dan wel op de transformator. 

Transformator
Sommige soorten kerstverlichting werken op een lage spanning en zijn daarom voorzien van een transformator. Vooral oudere transformators hebben last van sluipverbruik: ze verbruiken ook stroom als het licht uit staat. Je stopt dit sluipverbruik door de stekker uit het stopcontact te halen, of door een schakelaar te plaatsen tussen de transformator en het stopcontact. Nieuwe transformatoren hebben een heel laag sluipverbruik.

Kerstverlichting vergelijken
Kerstverlichting is er in alle soorten en maten. Wat je mooi of gezellig vindt is voor iedereen anders. In de tabel hieronder ontdek je het verschil in energiegebruik tussen led-lampjes en ouderwetse gloeilampjes per type kerstverlichting. Tussen binnen- en buitenlampjes bestaat nauwelijks verschil in energieverbruik daarom staan die hier niet apart vermeld.
 


 

Met 95% minder stroom zelfde sfeerlicht
Stel dat je tijdens de kerstperiode de volgende onzuinige lichtjes laat branden:

een kerstboom met een snoer van twintig gloeilampjes (vermogen 25 W);
een kerstster met een gloeilamp (25 W);
een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
100 buitenlampjes (25 W) in een boom.
Met de hierboven beschreven kerstverlichting verbruik gedurende de kerstperiode (30 dagen) 170 kWh. Stel je zet de lichten op een timer dan scheelt dat 120 kWh en wordt het verbruik 50 kWh. De duurzaamste keuze is led en een timer. Dan is je verbruik nog maar 7 kWh, dat scheelt dus 95% ten opzichte van 170kWh.

Veiligheid
Voor verlichting buiten heb je speciale kerstlampjes of lichtslangen nodig die beschermd zijn tegen vocht en vuil. Zo'n bescherming staat op de verpakking vermeld als 'IP23' (of een hoger cijfer). Sommige buitenlampjes werken met een transformator die netspanning omzet naar een lagere spanning, bijvoorbeeld 12 of 24 V. Dat verkleint de risico's.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...
Chrysanthemum: frisse herfstkleuren

Geef een knallend einde aan je tuinseizoen met de grootbloemige en fantastisch kleurrijke Chrysanthemum. Ze geeft veel vrolijke bloemen en bloeit door tot de eerste nachtvorst.

Dé herfstklassieker

Als de dagen alweer korter worden, komen juist de bloemen van de bolchrysant (Chrysanthemum)
helemaal tot bloei. Deze kleurige herfstbloeier komt oorspronkelijk veel voor in Azië, is zelfs een
nationaal symbool in Japan, en groe...

Lees meer...
Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...