Waarom ben ik zo’n vette plant?

Waarom ben ik zo’n vette plant?

De woordspeling is gemakkelijk gemaakt; vetplanten zijn vet. Maar een Kalanchoë blossfeldiana is écht een fantastische keuze. Ze bloeit lang en uitbundig, is makkelijk te verzorgen en is voordelig in aan-schaf. Kalanchoë’s komen oorspronkelijk uit Madagascar waar ze gewoon in het grasland staan. Maar in een Nederlandse huiskamer of zomertuin is het ook warm genoeg. Ze is dus niet alleen vet, maar ook cool!

Kies Kalanchoë’s voor uitbundige bloei

Kalanchoë’s worden ook wel korte-dag-plant genoemd. Ze zijn gevoelig voor licht. Als de dag korter is dan de nacht schiet de plant in bloei. Een bloemenzee tot wel acht weken aan een stuk. Telers maken dankbaar gebruik van hun lichtgevoeligheid, door te spelen met verduistering. Vandaar dat Kalanchoë’s inmiddels meerdere perioden in het jaar verkrijgbaar zijn.

Blossfeldiana, een plant van naam

Kalanchoë’s behoren tot de grote familie Crassulaceae. Dat zijn vetplanten ofwel succulenten. Allemaal planten die met dikke vlezige bladeren of stengels. Van de Kalanchoë’s is de Kalanchoë blossfeldiana hybride de bekendste. Ze is genoemd naar Dhr. Blossfeld die de variant begin vorige eeuw als eerste teelde en verhandelde. Hij kweekte een oranje-rode soort, maar GroenRijk heeft ze in bijna alle kleuren van de regenboog: geel, rood, paars, oranje en wit. En ook in wat gedekte tinten zoals (oud)roze en oranje-bruin.

Verzorging van Kalanchoë’s is een peulenschil

Succulenten slaan vocht op. De Kalanchoë doet dat in haar bladeren. Daarmee is het een makkelijke klant als het op watergeven aankomt. Vergeet je je Kalanchoë een keer en droogt de kluit uit? Dan put ze gewoon uit de watervoorraad in de bladeren. Het enige wat je in de gaten moet houden is of de plant warm of koud staat. Hoe warmer hoe meer water. Een keer in de week water geven is trouwens voldoende. In het voorjaar en in de zomer kan je wat plantenvoeding toevoegen. Dat stimuleert de groei en bloei nog eens extra.

Kalanchoe Blossfeldiana: binnen én buiten

Gezien haar zuidelijke afkomst is het niet te snel warm voor deze plant. Maar het is ook niet snel te koud. Als de buitentemperatuur boven de 10 graden komt kun je je Kalanchoë prima buiten zetten. Net als binnen moet je voorkomen dat de plant natte voeten houdt. Temperatuur goed en waterafvoer geregeld? Zet dan lekker de bloemetjes buiten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...