Balkonplant van het jaar 2019: de Laurier

Balkonplant van het jaar 2019: de Laurier

Deze heester met mooi donkergroen blad en witte bloemtrossen geeft twaalf maanden per jaar een zuidelijk tintje aan je balkon. 
 

Balkonbeauty met Italiaanse allure 
Het gevoel van een zondoorstoofde dag ergens aan de Middellandse Zee, gevangen in een mooie heester die het hele jaar door groen blijft, dát is laurier. Het kan een plant met een statige uitstraling zijn, voor wie dat wil. Maar hij is er ook in vrolijke kronkelstammen voor de liefhebber. Bovendien kun je kiezen uit snoeivormen van bollen en kubussen tot piramides en cilinders. Ideaal voor een balkon is dat laurier ook als groene pilaar verkrijgbaar is. Zo kun je er een groene afscheiding mee maken, al straalt ook een enkele laurier in een mooie pot al dat onweerstaanbare zuidelijke uit. 


3 x leuk aan laurier
• Laurier bloeit met witte bloemen die later ovale bessen worden.
• Het groen is erg mooi: ovaal met een lichte nerf die als een veer in het blad te zien is.
• Laurier is makkelijk in de omgang, sterk in weer en wind en biedt heel veel groen op een kleine basis. 


De sfeer van het zuiden
Laurier groeit in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in landen als Turkije en Griekenland, maar ook verder oostwaarts, zoals in Georgië, Iran en Irak. Met de Romeinen is hij vervolgens naar West-Europa gekomen. De planten groeien in het wild als vrij hoge struiken tot kleine bomen van wel 10 meter hoog. De exemplaren in een pot blijven kleiner en bovendien kun je ze bijsnoeien: je bovenburen zullen  er geen last van hebben. 


Oók heel zuidelijk
• Tegelvloer of buitentapijt in warme kleuren 
• Tafeltje ingelegd met mozaïek
• Terracotta potten en bakken
• Snoertje feestverlichting
• Lekker glaasje wijn met uitzicht op je laurier 


Laurierweetjes  
- Laurier staat symbool voor moed, victorie en overwinning. Helden kregen vroeger een lauwerkrans, gemaakt van laurierblad.
-  Titels als baccalaureaat en poet laureaat zijn afgeleid van de symboliek van laurier.
- 'Op zijn lauweren rusten' wil zoveel zeggen als genieten en de luxe hebben om niets te doen. Wordt ook wel ironisch gebruikt tegen personen die wel eens wat meer zouden mogen aanpakken.


Keukenkruid
Laurier geeft een heerlijke smaak af aan onder andere goulash, hachee, soepen en stoofschotels. Voor het serveren wel even uit de pan vissen (het blijft hard en is niet lekker om op te eten). Het blad maakt deel uit van het klassieke 'bouquet garni', een kruidentuiltje van 2 takjes peterselie,1 takje tijm en 1 laurierblad.


QUOTE
"De geur van laurier herinnert me aan zon en zomer, aan lange dagen vol met licht." 
Acteur Antonio Banderas, geboren in Malaga.


Zó straalt laurier op je balkon 
• Laurier kan in de volle zon staan, maar gedijt ook in halfschaduw.
• Kies een stevige pot en klei-achtige grond om omwaaien tegen te gaan.
• De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn
• Tussen april en september elke maand een scheutje plantenvoeding aan het water toevoegen. 
• In juni bijsnoeien en in model knippen met een scherpe, schone snoeischaar.
• Zakt de temperatuur onder de -5°C dan pak je je laurier lekker in tot het weer lente is. 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...