Passiebloem

Passiebloem

Het stralend middelpunt van je terras is deze zomer passiebloem, met sprookjesachtige bloemen en heerlijk groene ranken die met hulp van pijpenkrullen omhoog klimmen.

Bloeiend ruimtewonder
Er zijn haast geen woorden om de schoonheid van passiebloem (wetenschappelijke naam: Passiflora) te omschrijven. Kleuren van zinderend tot sereen. Schitterende meeldraden boven een hart vol franje. Bloemen in de vormen van sterren. Heel veel groen blad en grappige spiraaltjes waarmee de ranken zich gretig vastgrijpen aan draden, een muur, hekwerk of een pergola. Deze klimmers zijn ideaal om op een kleine oppervlakte veel kleur en plezier te bieden.



Passie voor puur 
De nonchalante, klimmende groeiwijze van passiebloem past goed bij de puur natuur tuintrend die vraagt om een robuuste tikje verwilderde uitstraling. De terrasplant van 2019 bloeit de hele zomer tot diep in de herfst. Sommige soorten (vooral Passiflora edulis) dragen na een mooie warme zomer zelfs eetbare passievruchten, als toegift. Hoe langer je ze laat rijpen, hoe lekkerder ze worden. 

3 x raak op je terras 

  • Niet alleen de kleuren brengen een hoop levendigheid op je terras, bijen en hommels zijn ook dol op de bloemen.
  • Het is een snelle groeier, met een paar passiebloemen heb je binnen een zomer een groene pergola. 
  • Het is een plan die dol is op zon: hoe meer zonuren, hoe meer bloemen eraan komen. 


Klimmen naar het licht
De meeste soorten passiebloem komen uit het tropische en subtropische deel van Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Australië. Hier groeien de planten in de bossen en regenwouden waar ze bomen en struiken als steuntje gebruiken om naar het licht te klimmen. Er zijn soorten die in de winter hun blad verliezen, maar ook die groen blijven. De planten kwamen in de 16de eeuw dankzij Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers in Europa terecht. 

Passie voor missie
De plant dankt zijn naam aan missionarissen die in de mooie bloemen allerlei elementen van het verhaal (en het lijden, ook bekend als 'de passie') van Jezus Christus zagen. Ze beschouwden het als een geschenk van God om hun missiewerk in met name Latijns-Amerika mee uit te leggen. 

Zó geniet je de hele zomer van je passiebloem

  • Passiebloem kan zowel volle zon als halfschaduw hebben.
  • Zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook. 
  • Zorg voor iets waar de plant tegenaan kan klimmen: een stevige gespannen draad, muur, pergola
  • Geef ruim voldoende water (de kluit mag niet uitdrogen), maar zorg ook voor goede afwatering in de pot.
  • Eens per maand een beetje plantenvoeding helpt de bloei. 
  • Terugsnoeien bij al te enthousiaste groei is geen probleem.
  • Geen paniek als passiebloem in de winter bovengronds afsterft. Helemaal afknippen, in het voorjaar loopt hij meestal gewoon weer uit. 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...