Passiebloem

Passiebloem

Het stralend middelpunt van je terras is deze zomer passiebloem, met sprookjesachtige bloemen en heerlijk groene ranken die met hulp van pijpenkrullen omhoog klimmen.

Bloeiend ruimtewonder
Er zijn haast geen woorden om de schoonheid van passiebloem (wetenschappelijke naam: Passiflora) te omschrijven. Kleuren van zinderend tot sereen. Schitterende meeldraden boven een hart vol franje. Bloemen in de vormen van sterren. Heel veel groen blad en grappige spiraaltjes waarmee de ranken zich gretig vastgrijpen aan draden, een muur, hekwerk of een pergola. Deze klimmers zijn ideaal om op een kleine oppervlakte veel kleur en plezier te bieden.



Passie voor puur 
De nonchalante, klimmende groeiwijze van passiebloem past goed bij de puur natuur tuintrend die vraagt om een robuuste tikje verwilderde uitstraling. De terrasplant van 2019 bloeit de hele zomer tot diep in de herfst. Sommige soorten (vooral Passiflora edulis) dragen na een mooie warme zomer zelfs eetbare passievruchten, als toegift. Hoe langer je ze laat rijpen, hoe lekkerder ze worden. 

3 x raak op je terras 

  • Niet alleen de kleuren brengen een hoop levendigheid op je terras, bijen en hommels zijn ook dol op de bloemen.
  • Het is een snelle groeier, met een paar passiebloemen heb je binnen een zomer een groene pergola. 
  • Het is een plan die dol is op zon: hoe meer zonuren, hoe meer bloemen eraan komen. 


Klimmen naar het licht
De meeste soorten passiebloem komen uit het tropische en subtropische deel van Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Australië. Hier groeien de planten in de bossen en regenwouden waar ze bomen en struiken als steuntje gebruiken om naar het licht te klimmen. Er zijn soorten die in de winter hun blad verliezen, maar ook die groen blijven. De planten kwamen in de 16de eeuw dankzij Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers in Europa terecht. 

Passie voor missie
De plant dankt zijn naam aan missionarissen die in de mooie bloemen allerlei elementen van het verhaal (en het lijden, ook bekend als 'de passie') van Jezus Christus zagen. Ze beschouwden het als een geschenk van God om hun missiewerk in met name Latijns-Amerika mee uit te leggen. 

Zó geniet je de hele zomer van je passiebloem

  • Passiebloem kan zowel volle zon als halfschaduw hebben.
  • Zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook. 
  • Zorg voor iets waar de plant tegenaan kan klimmen: een stevige gespannen draad, muur, pergola
  • Geef ruim voldoende water (de kluit mag niet uitdrogen), maar zorg ook voor goede afwatering in de pot.
  • Eens per maand een beetje plantenvoeding helpt de bloei. 
  • Terugsnoeien bij al te enthousiaste groei is geen probleem.
  • Geen paniek als passiebloem in de winter bovengronds afsterft. Helemaal afknippen, in het voorjaar loopt hij meestal gewoon weer uit. 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...