Help, nachtvorst!

Help, nachtvorst!

Wie herkent het niet: overdag begint het steeds warmer te worden, soms voelt het zelfs al een tikje zomers aan. Velen van ons worden dan gegrepen door de lust om bloemen te gaan planten, en we haasten ons om onze tuinen, balkons en terrassen te voorzien van mooie, bloeiende planten. Maar dan is daar opeens die dreiging van nachtvorst. Wat nu?! 

KORTE INLEIDING OP HET THEMA NACHTVORST
Nachtvorst is helaas geen mythe, maar hoort gewoon bij het natuurlijke weer, vooral in het voorjaar. Bij temperaturen van rond de 0° en soms zelfs iets daaronder krijgen ook planten last van koude voeten. Veel outdoor-planten kunnen goed tegen de kou, maar eenjarigen zoals de margriet, de begonia of de geranium kunnen als ze net uit hun heerlijk warme broeikas komen, toch wat problemen met de kou krijgen. Dat geldt trouwens voor nog een heel stel andere mediterrane planten, zoals de citrusboom. Ongeveer vanaf begin mei bestaat er nagenoeg geen kans meer op nachtvorst. 

WAT GEBEURT ER ALS HET VRIEST?
Door een teveel aan kou kunnen planten vorstschade oplopen. Bij lage temperaturen zet water als het ware uit; dat heeft tot gevolg dat het water ook meer volume inneemt in de vaatbundels van de planten. Daardoor ontstaan er scheuren en kunnen de cellen van de planten knappen, waardoor de plant afsterft. Of de bloesem die de plant het jaar ervoor al had aangemaakt, wordt verwoest, zodat de plant dit jaar helaas niet meer zal bloeien. Vorstschade kan ook worden veroorzaakt door de gure wind. Voor planten in de pot is het risico overigens nog groter dan voor planten in de volle grond. Vorstbescherming is hier erg belangrijk!

BESCHERM JE PLANTEN TEGEN NACHTVORST
Ten eerste moet je je planten neerzetten op een plek waar ze goed tegen de wind beschut zijn, het liefst zo dicht mogelijk tegen het huis aan, omdat het daar warmer is. Bovendien leggen we hier uit hoe je je planten warm kunt inpakken, zodat je ze zoveel mogelijk weghoudt van de vrieskou. Heel geschikt daarvoor is noppenfolie, omdat dit werkt als een warme mantel. De eerstvolgende keer dat je op internet gaat winkelen en er pakketten bij je worden bezorgd, moet je de folie die daar bij zit gewoon bewaren. Doe je ook meteen aan upcycling!

DIT HEB JE NODIG:         

  • en paar lange stokken
  • een tuinschaar
  • noppenfolie, of anders wat plastic zakken
  • wasknijpers


Stap 1: Duw de stokken rond de plant in de aarde, zodat je een raamwerk krijgt waar het plastic overheen kan.


Stap 2: Plaats de pot op het folie of in de plastic zak en drapeer die om het raamwerk heen. Om te zorgen dat alles stevig blijft zitten kun je het plastic met een stel wasknijpers vastklemmen aan de stokken.


Stap 3: Rol het folie uit tot boven de plant en zet alles vast met wasknijpers, zodat het geheel min of meer luchtdicht is afgesloten. Klaar is je nachtvorstscherm!

Bron: mooiwatplantendoen

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...