Help, nachtvorst!

Help, nachtvorst!

Wie herkent het niet: overdag begint het steeds warmer te worden, soms voelt het zelfs al een tikje zomers aan. Velen van ons worden dan gegrepen door de lust om bloemen te gaan planten, en we haasten ons om onze tuinen, balkons en terrassen te voorzien van mooie, bloeiende planten. Maar dan is daar opeens die dreiging van nachtvorst. Wat nu?! 

KORTE INLEIDING OP HET THEMA NACHTVORST
Nachtvorst is helaas geen mythe, maar hoort gewoon bij het natuurlijke weer, vooral in het voorjaar. Bij temperaturen van rond de 0° en soms zelfs iets daaronder krijgen ook planten last van koude voeten. Veel outdoor-planten kunnen goed tegen de kou, maar eenjarigen zoals de margriet, de begonia of de geranium kunnen als ze net uit hun heerlijk warme broeikas komen, toch wat problemen met de kou krijgen. Dat geldt trouwens voor nog een heel stel andere mediterrane planten, zoals de citrusboom. Ongeveer vanaf begin mei bestaat er nagenoeg geen kans meer op nachtvorst. 

WAT GEBEURT ER ALS HET VRIEST?
Door een teveel aan kou kunnen planten vorstschade oplopen. Bij lage temperaturen zet water als het ware uit; dat heeft tot gevolg dat het water ook meer volume inneemt in de vaatbundels van de planten. Daardoor ontstaan er scheuren en kunnen de cellen van de planten knappen, waardoor de plant afsterft. Of de bloesem die de plant het jaar ervoor al had aangemaakt, wordt verwoest, zodat de plant dit jaar helaas niet meer zal bloeien. Vorstschade kan ook worden veroorzaakt door de gure wind. Voor planten in de pot is het risico overigens nog groter dan voor planten in de volle grond. Vorstbescherming is hier erg belangrijk!

BESCHERM JE PLANTEN TEGEN NACHTVORST
Ten eerste moet je je planten neerzetten op een plek waar ze goed tegen de wind beschut zijn, het liefst zo dicht mogelijk tegen het huis aan, omdat het daar warmer is. Bovendien leggen we hier uit hoe je je planten warm kunt inpakken, zodat je ze zoveel mogelijk weghoudt van de vrieskou. Heel geschikt daarvoor is noppenfolie, omdat dit werkt als een warme mantel. De eerstvolgende keer dat je op internet gaat winkelen en er pakketten bij je worden bezorgd, moet je de folie die daar bij zit gewoon bewaren. Doe je ook meteen aan upcycling!

DIT HEB JE NODIG:         

  • en paar lange stokken
  • een tuinschaar
  • noppenfolie, of anders wat plastic zakken
  • wasknijpers


Stap 1: Duw de stokken rond de plant in de aarde, zodat je een raamwerk krijgt waar het plastic overheen kan.


Stap 2: Plaats de pot op het folie of in de plastic zak en drapeer die om het raamwerk heen. Om te zorgen dat alles stevig blijft zitten kun je het plastic met een stel wasknijpers vastklemmen aan de stokken.


Stap 3: Rol het folie uit tot boven de plant en zet alles vast met wasknijpers, zodat het geheel min of meer luchtdicht is afgesloten. Klaar is je nachtvorstscherm!

Bron: mooiwatplantendoen

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...