Help, nachtvorst!

Help, nachtvorst!

Wie herkent het niet: overdag begint het steeds warmer te worden, soms voelt het zelfs al een tikje zomers aan. Velen van ons worden dan gegrepen door de lust om bloemen te gaan planten, en we haasten ons om onze tuinen, balkons en terrassen te voorzien van mooie, bloeiende planten. Maar dan is daar opeens die dreiging van nachtvorst. Wat nu?! 

KORTE INLEIDING OP HET THEMA NACHTVORST
Nachtvorst is helaas geen mythe, maar hoort gewoon bij het natuurlijke weer, vooral in het voorjaar. Bij temperaturen van rond de 0° en soms zelfs iets daaronder krijgen ook planten last van koude voeten. Veel outdoor-planten kunnen goed tegen de kou, maar eenjarigen zoals de margriet, de begonia of de geranium kunnen als ze net uit hun heerlijk warme broeikas komen, toch wat problemen met de kou krijgen. Dat geldt trouwens voor nog een heel stel andere mediterrane planten, zoals de citrusboom. Ongeveer vanaf begin mei bestaat er nagenoeg geen kans meer op nachtvorst. 

WAT GEBEURT ER ALS HET VRIEST?
Door een teveel aan kou kunnen planten vorstschade oplopen. Bij lage temperaturen zet water als het ware uit; dat heeft tot gevolg dat het water ook meer volume inneemt in de vaatbundels van de planten. Daardoor ontstaan er scheuren en kunnen de cellen van de planten knappen, waardoor de plant afsterft. Of de bloesem die de plant het jaar ervoor al had aangemaakt, wordt verwoest, zodat de plant dit jaar helaas niet meer zal bloeien. Vorstschade kan ook worden veroorzaakt door de gure wind. Voor planten in de pot is het risico overigens nog groter dan voor planten in de volle grond. Vorstbescherming is hier erg belangrijk!

BESCHERM JE PLANTEN TEGEN NACHTVORST
Ten eerste moet je je planten neerzetten op een plek waar ze goed tegen de wind beschut zijn, het liefst zo dicht mogelijk tegen het huis aan, omdat het daar warmer is. Bovendien leggen we hier uit hoe je je planten warm kunt inpakken, zodat je ze zoveel mogelijk weghoudt van de vrieskou. Heel geschikt daarvoor is noppenfolie, omdat dit werkt als een warme mantel. De eerstvolgende keer dat je op internet gaat winkelen en er pakketten bij je worden bezorgd, moet je de folie die daar bij zit gewoon bewaren. Doe je ook meteen aan upcycling!

DIT HEB JE NODIG:         

  • en paar lange stokken
  • een tuinschaar
  • noppenfolie, of anders wat plastic zakken
  • wasknijpers


Stap 1: Duw de stokken rond de plant in de aarde, zodat je een raamwerk krijgt waar het plastic overheen kan.


Stap 2: Plaats de pot op het folie of in de plastic zak en drapeer die om het raamwerk heen. Om te zorgen dat alles stevig blijft zitten kun je het plastic met een stel wasknijpers vastklemmen aan de stokken.


Stap 3: Rol het folie uit tot boven de plant en zet alles vast met wasknijpers, zodat het geheel min of meer luchtdicht is afgesloten. Klaar is je nachtvorstscherm!

Bron: mooiwatplantendoen

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...