Hoe krijg ik mijn kleurtje terug?

Hoe krijg ik mijn kleurtje terug?

Blauwe Hydrangea, ofwel hortensia’s, verschieten van kleur als de grond niet zuur en ijzerhoudend genoeg is. De oplossing is eenvoudig: aluminium sulfaat of kali-aluin in het gietwater en de blauwe kleur is snel terug. Ben je niet zo’n scheikundig? Pokon ‘Hortensia Blauw’ doet precies hetzelfde. Wil je juist voorkomen dat roze hortensia’s blauwig worden? Breng de zuurgraad van je grond dan omlaag met kalk.

Hortensia past in iedere tuin

Bijna iedereen kent wel de Boerenhortensia, de Hydrangea macrophylla. Het is een geliefde blikvanger met royale bolvormige bloemen in roze, wit, rood en blauw. Steeds populairder is de Hydrangea arborescens, ‘Annabelle’ ook wel sneeuwbal genoemd. Deze uit Amerika afkomstige soort geeft een lawine aan witte bollen, tot wel 30 cm in doorsnede! Bloeiende Annabellen zijn het spektakelstuk in je tuin!

Van klassiek tot kunstzinnig

Naast bolle bloemvormen zijn er ook hortensia’s die hun bloemen op een presenteerblaadje leggen. De naam voor die soort komt uit het Duits, ze heten ‘Teller’ ofwel bord. De schermen hebben één kleur, of juist een combinatie van kleuren. Zelfs dieprood en paars komen voor. Bij sommige schermen lijken de binnenste bloempjes niet uit te komen. Dat is maar schijn, ze zijn vooral een stuk kleiner. De buitenste bloemen zijn groot en opvallend. Dat zijn steriele bloemen zonder stampers of meeldraad. De combinatie van korrelig aandoende bloemen in het hart naast open blaadjes aan de rand oogt kunstzinnig en speels. 

Rijke grond, rijke bloei

Hortensia’s slaan het best aan in het vroege voorjaar (maart) of in de herfst (oktober/november). Ze doen het goed op een rijke, kleiachtige, vochtige grond die goed doorlatend is. Vrijwel elke hortensiasoort wil een half zonnige tot half schaduw plek. De bloei is op het hoogtepunt als schoolkinderen zomervakantie hebben. Voor kwekers blijft het een sport om langbloeiende soorten te ontwikkelen. Namen als ‘Endless Summer’ of ‘Forever and Ever’ geven aan dat ze daar uitstekend in slagen.

Hortensia tips & tricks:

  • Je aankoop eerst van dichtbij bewonderen? De meeste soorten kunnen ook op een koele plek in de huiskamer.
  • In optima forma worden hortensia’s 1,5 meter hoog. Belangrijk bij je tuinontwerp!
  • Met aluminiumsulfaat, kali-aluin of Pokon Blauw maak je je hortensia’s blauwer.
  • In de herfst krijgen veel hortensia’s een prachtige najaarsgloed. Zet ze in een vaas op een brocante tafeltje en geniet van een romantisch tafereel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...