Verrassend veelzijdige geraniums

Verrassend veelzijdige geraniums

Vanaf april is het weer tijd om het balkon en terras in gereedheid te brengen voor de zomer. Wil je een bloemenparadijs? Kies dan voor geraniums. De nieuwe soorten staan garant voor een uitbundige bloemenzee zonder dat je daar groene vingers voor nodig hebt. En met een beetje creativiteit wordt het zelfs een verrassende zomer!

Veelzijdig
De nieuwe generatie geraniums is veelzijdiger dan ooit. Ze bloeien tot diep in het najaar, zijn goed bestand tegen droge periodes en hebben een verrassend groot kleurenpalet: van fel tot pastel en van één- tot tweekleurig. Ook de bloemvorm of groeiwijze varieert per soort. De meest bekende zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Lang genieten van geranium is heel eenvoudig want haast elk plekje is goed met uitzondering van volle schaduw. Het is vooral een kwestie van regelmatig watergeven. Wanneer je de uitgebloeide bloemen verwijdert, maakt de geranium continu nieuwe bloemknoppen aan. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding.

Wil je deze zomer verrassend uit de hoek komen? Laat je dan inspireren:

Bloemenschoen
Een versleten paar schoenen of laarzen over? Geef ze een tweede leven… als bloempot. Vul ze met potgrond en beplant met (mini)geraniums. Gaten in de zool zorgen dat het overtollig (giet)water kan wegvloeien!

Fleurig tafeltje
Je kent ze wel: opbergmanden van gaaswerk. Ze zijn ook geschikt als tafeltje. Door hun open structuur kun ze ook beplanten met geranium. Het is wel even een klusje, maar het resultaat mag er zeker zijn. Bekleedt de binnenzijde eerst met antiworteldoek en vul de mand met potgrond. Maak aan de zijkanten ruimte om de geraniums in te stoppen. Laat de deksel van de opbergmand fungeren als tafelblad. Wanneer je kiest voor verschillende soorten planten ontstaat een natuurlijk geheel.

Op hoge poten
Een plantenstandaard in huis is tegenwoordig weer helemaal in. De planten krijgen zo een eigen podium en worden echte eyecatchers. Dat kan natuurlijk ook buiten op balkon of terras. Heb je een standaard op hoge poten? Kies dan voor hanggeraniums. Die laten hun bloemen prachtig over de rand hangen.

Bloemenwolk
Geraniums zijn zeer geschikt voor het maken van hanging baskets. Dat zijn ronde hangmanden waarin planten uitbundig groeien en bloeien. Het zelf maken van hanging baskets vraagt wel wat vaardigheid, maar dan heb je ook wat. Tot diep in het najaar kleuren de ‘bloemenwolken’ het balkon of terras. Bij veel tuincentra zijn ook kant en klare hanging baskets verkrijgbaar.

Schutting in bloei
Hanggeraniums zijn ideaal om een saaie muur of schutting op te fleuren. Bevestig een aantal muurpotten en beplant ze met geraniums. Voor een speels effect hang je de muurpotten op verschillende hoogtes. De hanggeraniums zorgen voor een waterval aan bloemen.

Mobiele sfeermaker
Een moderne pot op wieltjes, een kruiwagen of bolderkar… zet ze vol met geraniums. Niet alleen mooi, maar ook praktisch. Je verplaatst de mobiele sfeermaker met gemak zodat je tijdens een barbecuefeestje lekker veel bewegingsruimte hebt.

Frans balkon
Een klein balkon tover je in een mum van tijd om tot een bloemenparadijsje met balkonbakken aan de reling. Het roept gelijk het beeld op van zomer in Parijs. Begin de dag met een croissant en sluit ’s-avond af met een koel wijntje. Vive la... Hollande!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...