Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

Het verhaal achter kleurbrengers 
Grote bloemen, kleine bloemen. Klimmers, hangers en kruipers. Voor in de volle grond, in potten en bakken en in hangmanden. Met de Kleurbrengers is het in één keer lente in je tuin, op je terras en op je balkon. Begonia, ijzerhard (Verbena), middaggoud (Gazania) en Bougainvillea zijn allemaal rijke bloeiers met verschillende vormen, zodat er meteen van alles te zien en te beleven is in je tuin. Laagblijvende zomerbloeiers begonia, middaggoud en ijzerhard zijn er in verschillende kleuren.

Begonia wordt vooral aangeboden in wit, roze en rood, ijzerhard in wit, paars, rood en roze en middaggoud in fel oranje, brons-bruin, wit en geel. Kuipplant Bougainvillea, met zijn gekleurde schutblaadjes, is er in vele tinten die prachtig met de andere kleurbrengers matchen. Bougainvillea groeit boven de andere kleurbrengers uit. Zo kun je een balkon, terras en tuin goed van kleur voorzien in verschillende hoogten en is er altijd wel een combinatie te maken in je eigen smaak. 

Herkomst 
Begonia en Bougainvillea komen uit Zuid-Amerika, middaggoud uit Zuid-Afrika en ijzerhard is in heel Eurazië en de Verenigde Staten te vinden. 

Soorten
Begonia kenmerkt zich altijd door het asymmetrische blad. Voor in de tuin wordt vooral Begonia B. Semperflorens Grp (de zaaibegonia) aangeboden, naast de B. Tuberhybrida Grp (knolbegonia). Van beide soorten wordt steeds nieuwe verschijningsvormen ontwikkeld. B. boliviensis is een prachtige soort voor de tuin en kan goed worden toegepast als hangplant, net als de Waterfall serie. De B. Betula kenmerkt zich door een rijke bloei van kleine begoniabloemetjes, de struikbegonia is een forse plant en B. fuchsifoliosa is een begonia met blaadjes die op die van fuchsia lijken. 

IJzerhard (Verbena) kenmerkt zich door samengestelde bloeiwijzen en gelobde of fijn ingesneden bladeren. IJzerhard wordt zowel gekweekt uit zaad (vaak in een kleurmengsel) als uit stek (vaak op kleur aangeboden). Beiden zijn er vooral in de kleuren rood, roze, wit en lila. Daarnaast zijn er soorten als bonariensis en rigida die hoger worden en vaak lila of paars van kleur zijn. 

Middaggoud (Gazania) kenmerkt zich door bloemen die overdag, bij mooi zonnig weer open gaan en in de avond weer sluiten. Het langwerpige spatelvormige blad is vrij stug, een teken dat ze goed tegen wat droogte kunnen. De samengestelde bloemen zijn vooral oranje, geel, bruin en roze. Er zijn zowel groen- als grijsbladige soorten. 

Bougainvillea wordt aangeboden in cultivars uit twee verschillende soorten: Bougainvillea spectabilis (struikvorm met veelal paarse cultivars) en Bougainvillea glabra (klimplant, veel verschillende kleuren). De plant bloeit met gekleurde schutbladeren met daarin zuiver witte bloemetjes.

 
Verzorgingstips
• Kleurbrengers staan allemaal graag zonnig, maar kunnen ook halfschaduw verdragen.
• De bloei kost veel energie, de kluit liever niet laten uitdrogen. Kleurbrengers in kuipen en bakken hebben vaak wat extra water nodig. 
• Elke twee weken wat plantenvoeding geven bevordert de bloei. 
• Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, dan maken de Kleurbrengers eerder nieuwe knoppen aan. 
• De lage Kleurbrengers zijn eenjarig, Bougainvillea kan, mits hij licht, droog en koel overwintert, het volgende jaar een doorstart maken. 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...