Bloesembomen: Tuinplanten van de maand maart

Bloesembomen: Tuinplanten van de maand maart

Het verhaal achter bloesembomen 

Eerst de schitterende bloesems, daarna een volle bladkroon en in de zomer en in de nazomer en het najaar vruchten, dat hebben fruitbomen allemaal te bieden. Appelboom (Malus), perzikboom (Prunus persica) en pruimenboom (Prunus domestica) sluiten uitstekend aan bij de groeiende wens van consumenten om te weten waar hun voedsel vandaan komt en het aanhoudende enthousiasme voor plukplanten. Daarnaast is het voor kinderen leerzaam én een leuke ervaring om een appel, pruim of perzik te zien ontstaan. Bloesembomen zijn verkrijgbaar voor tuinen met ruimte voor een complete boomgaard, maar er zijn ook compacte, kleine bloesembomen die prima passen op een terras of een balkon.

Herkomst 

Alle bloesembomen groeien in gematigde streken op het noordelijk halfrond. De appelboom en pruimenboom zijn afkomstig uit Centraal-Azië, de perzikboom komt uit noordwest-China en is via de oude Zijderoute naar het westen gebracht. Stuk voor stuk maken ze al eeuwen deel uit van de leefomgeving van mensen in Eurazië én hun menu. 



Bloesembomen komen voor in veel verschillende cultivars. Als boom lijken ze veel op elkaar: niet al te hoge stam, bloesems, vervolgens een volle kroon met vrij spits donkergroen blad en daarna de vruchten. Daarin is de keuze rijk, er zijn tientallen appel-, pruim- en perziksoorten om uit te kiezen. Voor wie geen ruimte in de volle grond heeft, is er ook nog keuze in tussen leivorm, halfstam, hoogstam en patioboom. Van fruitbomen worden ook ‘familiebomen’ aangeboden waarbij verschillende soorten appel, pruim of perzik aan één boom voorkomen. 

Verzorgingstips

  • Bloesembomen staan graag in de zon, met op een dag ook wat halfschaduw.
  • Plant bloesembomen diep, zodat ze stevig staan in grond die water vlot afvoert.
  • Direct na het planten flink water geven, daarna normaal begieten. 
  • Tijdens bloei en groei eens per maand organisch bemesten, daarbuiten volstaat eens per seizoen.
  • De appel- en perzikboom snoeien in maart, direct na de winter en voor de bloei. De pruimenboom kan het beste in de late zomer worden gesnoeid, na de oogst.
  • Bloesems en nachtvorst? Dek de boom af met vliesdoek of benevel de bloesems zodat ze tijdelijk bevriezen, zo is de kans groot dat er later toch fruit kan worden geoogst. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...