Hyacint: een bolleboos

Hyacint: een bolleboos

Hyacinten gaan in het voorjaar uit hun bol. Buiten is dat zo rond maart en binnen kan het wat eerder zijn. De omgevingstemperatuur en een aan- of afwezig voorjaarszonnetje bepalen of hij al wakker wil worden. Hyacinten stammen oorspronkelijk uit landen rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Geur en kleur, waar voor je geld

Hyacinten zijn geweldige bloeiers en heerlijke geurplanten. Uit iedere bol groeien zes tot acht groene bladeren rond een bloemsteel die soms wel 30 cm lang kan zijn. De oorspronkelijke, wilde soort (Hyacinthus orientalis) vormt maar zes tot twaalf bloempjes per tros. Die kleine bloempjes worden nagel genoemd. Bij de veredelde, gekweekte hyacinten van GroenRijk kan het aantal nagels oplopen tot wel vijftig stuks.

Verzorging van Hyacinten

De verzorging van je Hyacinten-in-schaal is heel eenvoudig. Zet de schaal op een lichte plek, maar niet in de directe volle zon voor een raam op het zuiden. Liever op een wat koeler plekje, dan kan je veel langer van de bloemen genieten. Hun heerlijke geur verspreidt zich al gauw door je huis. Zorg dat de grond in de schaal niet uitdroogt.

Hyacinten, tips en weetjes:

  • De intens bloemige geur is een geliefd ingrediënt van parfum.
  • Hyacinten willen een koele standplaats.
  • Zorg dat de aarde van de hyacint niet uitdroogt.
  • De kleine bloempjes heten nagels.
  • Hyacinten komen uit de asperge-familie.
  • Vergeten buiten te planten? Elk voorjaar heeft GroenRijk een rijke keuze in (sier)pot of schaal! 

Waardering blijft

In Nederland worden hyacinten al eeuwenlang veredeld (sinds ca. 1550). De wilde soort bloeit met violetblauwe bloempjes. Die kleur bestaat bij de veredelde cultivars nog steeds. Kwekers hebben daarnaast diverse andere bloemkleuren ontwikkeld. Er bestaan nu witte, gele, rode, roze, paarse en dus ook in allerlei tinten blauw bloeiende kweekvormen. Zoveel variatie, daar ben je voorlopig nog niet op uitgekeken!

Naamgeving

De naam Hyacint stamt iets verder terug. Het is een naam die naar een ver verleden en een zekere Hyakinthos te herleiden valt. Dat was een Spartaanse prins en een halfgod (zijn moeder was een godin). Hij werd per ongeluk gedood door een discus die de god Apollo had geworpen. Terwijl hij stierf bloeide er aan de voeten van Apollo een plant met hyacintachtige bloemen op. Zo leefde Hyakinthos voort.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...