De hortensia is hot!

De hortensia is hot!

De hortensia werd in de vorige eeuw helemaal niet als een hippe plant beschouwd. Inmiddels is zijn ‘oubollige’ imago sterk opgepoetst. Deze kameleon onder de struiken mag niet meer ontbreken in uw tuin of woonkamer. Het is een feit: de hortensia is hot!

De felle en frisse kleuren van de hortensia worden alom geprezen en bewonderd. De hortensia is een veelzijdige plant. Hij doet dienst als kamerplant, klimplant en struik. Ook in de vaas of als droogboeket staat de hortensia prachtig. Hortensia’s (Hydrangea) zijn op basis van hun bloemvorm in te delen in drie verschillende groepen: boeren- of bolhortensia’s, schermvormige hortensia’s en pluimhortensia’s.

Boerenhortensia’s
Boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla) hebben bolvormige bloemen, die op het oude hout bloeien. Grondsoort en mest kunnen de kleuren van deze hortensiasoort beïnvloeden. Met recht de kameleon onder de planten. Een nieuw type bolhortensia, verkrijgbaar bij GroenRijk, is de Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’. Hij bloeit op zowel oude als nieuwe takken, waardoor deze hortensia voortdurend nieuwe bloemen aanmaakt. De Endless Summer bloeit van juni tot oktober.

Schermvormige hortensia’s
De hortensiasoorten met schermvormige bloemen - de Hydrangea serrata, Hydrangea macrophylla ‘Teller’, Hydrangea anomala petiolaris (klimhortensia) - hebben dezelfde verzorging nodig als bolvormige hortensia’s, maar hoeven in het algemeen weinig tot niet te worden gesnoeid.

Pluimhortensia’s
De grote bloempluimen van de pluimhortensia’s heten in de volksmond ook wel schapenkoppen. Een pluimhortensia is dol op zon, mits op een enigszins beschutte plaats. Tot deze soort behoren de Hydrangea paniculata, de Hydrangea quercifolia en de mateloos populaire Hydrangea arbores
cens ‘Annabelle’. Deze laatste soort is een beetje een vreemde pluimhortensia, omdat de grote, witte bloemen bolvormig zijn. ‘Annabelle’ bloeit in juni op het hout dat hij in het voorjaar heeft gevormd.

Makkelijk
Wat betreft grondsoort zijn hortensia’s niet veeleisend. Bijna iedere bodem is geschikt, als er maar voldoende vocht in zit. Kleigrond bevat wellicht ietwat te weinig ijzer, waardoor de bladeren soms lichtgroen verkleuren of een gele rand krijgen. Met wat hortensiamest is dit probleem zo verholpen.

Uit de wind
Buiten staan hortensia’s graag tegen het huis of een muur en in de beschutte omgeving van bomen of grotere struiken. Van oorsprong komt deze plant namelijk uit bosachtige gebieden en werd hij dus beschermd tegen de felle zon. Zet de hortensia dan ook nooit op het zuiden en in de volle zon, maar bij voorkeur op het noordoosten of oosten en lekker uit de wind. Bedenk dat de hortensia regelmatig water nodig heeft en al snel tekort komt tussen bomen en andere struiken. Water geven aan het eind van een warme dag is dus geen overbodige luxe.

Snoeien
De leden van de hortensiafamilie moeten op verschillende momenten in het jaar gesnoeid worden. Zo snoeit u bolhortensia’s het beste in de vroege lente, vanaf eind maart tot half april. Snoei alleen de oude bloemtoppen eruit, net boven de dikste knoppen. Verder kunt u elk jaar een aantal oude takken wegsnoeien ter verjonging van de struik. Pluimhortensia’s snoeit u in de winter, mits het niet vriest of in de vroege lente. Bij deze hortensiasoort hoeft u niet bang te zijn dat u te veel snoeit: de pluimhortensia is een van de weinige hortensiasoorten die zonder problemen stevig kan worden teruggesnoeid.

Wist u dat ?
*Hortensia’s ook schitterend staan in een vaas?
*Hortensia’s heel geschikt zijn om te drogen? Laat de bloemen zo lang mogelijk aan de plant zitten, tot ze wat leerachtig aanvoelen. Knip ze af, zet de stelen in een laagje water, doe er eventueel wat heestervoeding bij en zet ze op een koele donkere plaats. Zo behoudt u het best de kleur. Vul het water niet bij. Nadat het verdampt is, hangt u de bloemen ondersteboven in dezelfde ruimte. Prachtig voor bloemstukken en kransen.
*Een klimhortensia het zelfs goed doet tegen een muur op het noorden?
*Hortensia’s goed tegen allerlei weersomstandigheden kunnen, als u ze maar langzaam laat wennen. Dat noemen we ook wel ‘afharden’. Zet de plant nooit in de zon als hij binnenshuis bijna geen zonlicht heeft gezien. Hij zal direct verbranden. Kou heeft minder vat op de hortensia, hij kan direct van binnen naar buiten, mits het niet vriest. In alle gevallen is een beschutte plek uit de wind van belang.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De sterren tijdens de kerstperiode!

De kleurenpracht van een kerstster is geen bloem, het zijn gekleurde schutbladeren. Zij geven de plant zijn aantrekkingskracht. De eigenlijke bloemetjes zijn piepklein en zitten verstopt in de kern van de schutbladeren. Traditioneel ‘bloeien’ Euphorbia Pulcherrima’s, ofwel kerststerren, rood of wit. Maar er tegenwoordig bestaan er ook crème en roze kerststerren.

...Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...