Ficus Ginseng

Ficus Ginseng

Deze exotische, tropische bonsai Ginseng is een zeer inspirerende miniatuur-boom voor een zonnige plek in huis

De wereld van de bonsai-boompjes is een wereld apart. Wie ermee in contact komt – dat kan nu bij GroenRijk – raakt er vaak voor de rest van zijn of haar leven aan verslingerd. Bonsai-planten hebben iets heel bijzonders: het zijn de designplanten bij uitstek met intrigerend kronkelende wortels, verbluffende vormmogelijkheden en een heel aparte uitstraling. Iedere bonsai vertelt een verhaal dat je langzaam zult ontdekken naarmate je hem langer verzorgt.

Soms is het ook al liefde op het eerste gezicht. Dat kan je bij GroenRijk nu zo maar gebeuren. Bonsais zijn vertederend of indrukwekkend, groots in hun kleinheid, oervormen van de levende natuur, weerbarstig, trots en lieflijk tegelijk. Bij een bonsai zijn het niet de bloemen of bladeren van de plant die speciaal de aandacht trekken, maar de schoonheid van het hele miniatuurboompje in harmonie met de schaal of pot waarin hij staat. Het vormen van een bonsai is pure kunst.

Het Japanse woord ‘bonsai’ betekent eenvoudig ‘boom in pot’ of letterlijk ‘geplant in container’, maar je begrijpt: het is veel meer dan dat. GroenRijk biedt deze week speciaal de kennismaking met een fraaie bonsai-vorm, de S-vormige miniatuur-boom, die onder de naam Ficus microcarpa Ginseng wordt aangeboden. Hoewel ze allemaal op dezelfde manier zijn opgekweekt en vormgegeven, is er niet één hetzelfde. Kies het exemplaar dat je het meest aanspreekt, neem hem mee, ga hem verzorgen en je hebt er een vriend bij voor de rest van je leven.

Over de naamgeving van Ficus microcarpa Ginseng is veel te doen. Ficus microcarpa is één van de bijna 2000 tropische en subtropische soorten die er bestaan. Deze soort stamt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Noord-Australië en heette vroeger Ficus retusa. Het is één van de Ficus-soorten die als bijzondere eigenschap heeft dat wortels, stammen, takken en luchtwortels die elkaar raken, in allerlei vormen met elkaar kunnen vergroeien. Dat levert in de natuur soms enorme stammen of dichte, exotische pilarenbossen op die samen toch één boom vormen. Er zijn daardoor Ficus-bomen bekend met een kroonomvang van meer dan 300 meter.

De miniatuurexemplaren zoals nu door GroenRijk als Ficus microcarpa Ginseng aangeboden, zijn vaak geënt op een andere Ficus-wortel of -onderstam en door draadomwikkeling in een éénstammige S-vorm op een schaal opgekweekt.  Dat ze met de naam Ginseng worden aangeboden, is internationaal gebruikelijk, maar eigenlijk klopt dit niet. Het woord ‘ginseng’ is Chinees en bestaat uit twee Chinese begrippen/tekens: dat voor ‘gin’ en dat voor ‘seng’. ‘Gin’ betekent ‘man’ en ‘seng’ betekent ‘essentie’. Dat slaat op de essenties waaruit een mens bestaat: lichaam, geest en ziel. Ginseng betekent dus ‘het wezen van de totale mens’ en is tevens het woord voor geneeskrachtige stoffen die worden bereid uit de wortels van planten uit de Aziatische klimopfamilie Panax (daarvan stamt ons woord panacee af – iets dat tegen alles helpt).

Die planten vormen vaak deels gepaarde (of gesplitste) wortels – als de benen van een mens met een lijf erboven – vandaar dat ‘gin’ of ‘man’. Een bonsai met de naam Ficus microcarpa Ginseng zou dus eigenlijk onderaan twee stammen moeten hebben, maar dat is lang niet altijd het geval en zeker niet bij die S-vorm.

De verzorging van je Ficus-bonsai

Bonsai Ficus Ginseng is een tropische plant en niet winterhard. Het is een ´binnenplant´ die in huis licht moet staan, maar ´s zomers ook naar buiten kan (op een zonnige plek). Laat hem dan wel langzaam aan het felle zonlicht buiten wennen. Pas ook op met fel zonlicht als je hem pas hebt gesnoeid. Ficus Ginseng verdraagt geen schaduw en ook geen temperaturen beneden 15 °C. Probeer ook de luchtvochtigheid rond de plant zo hoog mogelijk te houden, bijvoorbeeld door zo nu en dan water over de plant te vernevelen. Geef royaal water. Giet steeds opnieuw als de grond in de schaal wat droog aanvoelt. Giet (of vernevel) met zacht water (regenwater) op kamertemperatuur. GroenRijk heeft alle middelen voor je om hard water zacht te maken.

Giet minder als je bonsai tamelijk koel staat, bijvoorbeeld in de winter. Geef ’s zomers iedere veertien dagen vloeibare plantenvoeding in het gietwater; ’s winters eenmaal per maand als de plant nauwelijks groeit. Je zult Ficus Ginseng regelmatig moeten snoeien om de vorm mooi te houden. Een vuistregel voor een mooie boomkroon is: tot 2 bladeren terugsnoeien als er 6 tot 8 zijn bijgegroeid. Wil je vooral een dikkere stam, laat je Ficus dan zeker een jaar ongesnoeid (dat bevordert die diktegroei). Daarna wel in één keer fors snoeien.

Wil je bedrading aanbrengen om de vorm van takken te leiden, haal die dan weg voor ze de bast ingroeien. Je kunt ook met spandraden werken. Als je takken strak tegen elkaar aanbindt zullen die bij Ficus Ginseng vergroeien. Dat kan heel mooie effecten en vormen opleveren. Door gevorderde bonsailiefhebbers worden ook wel enttechnieken toegepast. Raadpleeg daarvoor een goed bonsai-handboek. GroenRijk kan je ook wat dat betreft goed adviseren.

Ficus Ginseng verdraagt ook  wortelsnoei heel goed. Verpotten zal om de twee jaar nodig zijn. Plant het boompje dan over in een wat grotere schaal (met onderschaal en drainagegaten) en gebruik een basis-grondmengsel voor bonsai. Ook dat heeft GroenRijk voor je. Nog een tip: houd je bonsai Ficus Ginseng buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. Zoals meer kamerplanten die wit melksap bevatten, is het blad van Ficus Ginseng enigszins giftig.


TIP
Als jouw bonsai Ficus Ginseng blad laat vallen, kan dat verschillende oorzaken hebben. Meestal staat je bonsai dan te donker of de lucht is te droog (vaker nevelen) of je hebt te weinig water gegeven. Het gevolg is dat het boompje verzwakt en dan gevoelig kan worden voor aantasters zoals spint of dopluis. Die kun je bestrijden, maar het allerbelangrijkste is dat je voor goede leefomstandigheden voor je boompje zorgt.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...