Regen & droogte in de tuin

Regen & droogte in de tuin

Tijden van sterke droogte en hevige regen zullen elkaar steeds vaker afwisselen. Dit heeft ook invloed op de tuin, want die hebben ook geleden onder de aanhoudende warmte. Maar wist je dat je met een aantal slimme aanpassingen de scherpe randjes eraf kan halen?
 

1. Regenwater opvangen en hergebruiken
Is het een tijd droog geweest, zoals recentelijk? Met een regenton heb je jouw eigen noodrantsoen waarmee je de planten water kunt geven. Je hebt ze in verschillende formaten en nemen weinig ruimte in. Zo staan de planten er toch goed bij in lastige tijden!

2. Regenbestendige plantensoorten
Wanneer het dan wel regent moeten planten goed tegen natte voeten kunnen, maar ook bestand zijn tegen droge periodes. Hierdoor zijn niet alle plantensoorten even geschikt. Planten die wel van een natte ondergrond houden zijn: hartlelie, vrouwenmantel, pluimspirea, daglelie en een varen. Ze dragen daarnaast ook bij aan het verbeteren van de biodiversiteit, luchtkwaliteit en hittestress.

3. Groen dak
Steeds meer mensen laten groene dakbedekking plaatsen op hun schuur of garage. Dit heeft een dubbele werking: het absorbeert zowel de hitte als overtollige regen. Bovendien ziet het er ook prachtig uit!

4. Leg een gazon aan
Met een gazon kan het regenwater gemakkelijk in de ondergrond wegzakken. Hierdoor vult het grondwater aan en helpt het toekomstige verdroging te voorkomen. Tegels houden daarentegen warmte vast: niet fijn bij langdurende warmte.

5. Een vijverton: gemakkelijk en gezellig
Een makkelijke manier om een vijver te maken in je tuin (die je ook nog eens kunt verplaatsen) is om een vijverton te plaatsen. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar houdt het ook koeler in de zomer en vangt regenwater op bij hevige buien. GroenRijk heeft ook waterplanten om de ton aan te kleden.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.

 

Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:&nb...

Lees meer...
Lavandula angustifolia 'Hidcote': mediterrane klassieker

De Lavandula angustifolia 'Hidcote' heeft fantastische blauwpaarse bloemen en grijsgroene bladeren. Met haar heerlijke geur trekt ze bijen en vlinders als een magneet aan.

 

De populairste lavendel

Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een vrij compact en sterk vertakt struikje met opstaande slanke aren vol heldere, paarsblauwe bloemetjes met een heerlijke geur: geen wonder dat het één van de meest gebruikte lavendelsoorten is. Deze...

Lees meer...
Portulaca: Overdaad aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig b...

Lees meer...