Regen & droogte in de tuin

Regen & droogte in de tuin

Tijden van sterke droogte en hevige regen zullen elkaar steeds vaker afwisselen. Dit heeft ook invloed op de tuin, want die hebben ook geleden onder de aanhoudende warmte. Maar wist je dat je met een aantal slimme aanpassingen de scherpe randjes eraf kan halen?
 

1. Regenwater opvangen en hergebruiken
Is het een tijd droog geweest, zoals recentelijk? Met een regenton heb je jouw eigen noodrantsoen waarmee je de planten water kunt geven. Je hebt ze in verschillende formaten en nemen weinig ruimte in. Zo staan de planten er toch goed bij in lastige tijden!

2. Regenbestendige plantensoorten
Wanneer het dan wel regent moeten planten goed tegen natte voeten kunnen, maar ook bestand zijn tegen droge periodes. Hierdoor zijn niet alle plantensoorten even geschikt. Planten die wel van een natte ondergrond houden zijn: hartlelie, vrouwenmantel, pluimspirea, daglelie en een varen. Ze dragen daarnaast ook bij aan het verbeteren van de biodiversiteit, luchtkwaliteit en hittestress.

3. Groen dak
Steeds meer mensen laten groene dakbedekking plaatsen op hun schuur of garage. Dit heeft een dubbele werking: het absorbeert zowel de hitte als overtollige regen. Bovendien ziet het er ook prachtig uit!

4. Leg een gazon aan
Met een gazon kan het regenwater gemakkelijk in de ondergrond wegzakken. Hierdoor vult het grondwater aan en helpt het toekomstige verdroging te voorkomen. Tegels houden daarentegen warmte vast: niet fijn bij langdurende warmte.

5. Een vijverton: gemakkelijk en gezellig
Een makkelijke manier om een vijver te maken in je tuin (die je ook nog eens kunt verplaatsen) is om een vijverton te plaatsen. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar houdt het ook koeler in de zomer en vangt regenwater op bij hevige buien. GroenRijk heeft ook waterplanten om de ton aan te kleden.

 

Bestel hier lokaal!