Regen & droogte in de tuin

Regen & droogte in de tuin

Tijden van sterke droogte en hevige regen zullen elkaar steeds vaker afwisselen. Dit heeft ook invloed op de tuin, want die hebben ook geleden onder de aanhoudende warmte. Maar wist je dat je met een aantal slimme aanpassingen de scherpe randjes eraf kan halen?
 

1. Regenwater opvangen en hergebruiken
Is het een tijd droog geweest, zoals recentelijk? Met een regenton heb je jouw eigen noodrantsoen waarmee je de planten water kunt geven. Je hebt ze in verschillende formaten en nemen weinig ruimte in. Zo staan de planten er toch goed bij in lastige tijden!

2. Regenbestendige plantensoorten
Wanneer het dan wel regent moeten planten goed tegen natte voeten kunnen, maar ook bestand zijn tegen droge periodes. Hierdoor zijn niet alle plantensoorten even geschikt. Planten die wel van een natte ondergrond houden zijn: hartlelie, vrouwenmantel, pluimspirea, daglelie en een varen. Ze dragen daarnaast ook bij aan het verbeteren van de biodiversiteit, luchtkwaliteit en hittestress.

3. Groen dak
Steeds meer mensen laten groene dakbedekking plaatsen op hun schuur of garage. Dit heeft een dubbele werking: het absorbeert zowel de hitte als overtollige regen. Bovendien ziet het er ook prachtig uit!

4. Leg een gazon aan
Met een gazon kan het regenwater gemakkelijk in de ondergrond wegzakken. Hierdoor vult het grondwater aan en helpt het toekomstige verdroging te voorkomen. Tegels houden daarentegen warmte vast: niet fijn bij langdurende warmte.

5. Een vijverton: gemakkelijk en gezellig
Een makkelijke manier om een vijver te maken in je tuin (die je ook nog eens kunt verplaatsen) is om een vijverton te plaatsen. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar houdt het ook koeler in de zomer en vangt regenwater op bij hevige buien. GroenRijk heeft ook waterplanten om de ton aan te kleden.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...