De vlindertelling is begonnen!

De vlindertelling is begonnen! Vlinders zijn prachtig, vol kleur en (net als jij) gek op een gevarieerde tuin. Maar ze hebben het lastig in Nederland. De Vlinderstichting organiseert daarom ieder jaar een tuinvlindertelling, zo krijgen zij een goed beeld te krijgen hoe het met deze mooie diersoort gaat.

Met een kwartiertje tellen kan je al meehelpen. Geef door hoeveel keer je de dagpauwoog, citroenvlinder of de atalanta ziet. Leuk om op een rustig moment te doen, ook met bijvoorbeeld kinderen. Je kunt de resultaten doorgeven van 27 juli tot en met 5 augustus. Jouw melding komt anoniem op een overzichtskaart van Nederland, zodat je ook de resultaten van anderen kan zien.

Klik hier voor de grotere versie van de onderstaande vlinderherkenningskaart en geef via deze link de vlinders door. Ben je enthousiast geraakt over het onderwerp? Jij kan ook wat doen om de vlinders van dienst te zijn. Vraag bij jouw tuincentrum naar vlindervriendelijke planten, zoals lavendel, ijzerhard en meer.
 

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (Viola F...

Lees meer...
tuinplanten
Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 
Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze sch...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...