Binnentuintjes met Bromelia’s

Binnentuintjes met Bromelia’s

Je ziet ze steeds vaker: binnentuintjes. Een combinatie van kamerplanten, dicht bij elkaar, die je direct het ‘urban jungle’-gevoel in huis geven. De ideale planten? Bromelia’s! Ze komen van oorsprong uit tropische oerwouden en hebben een exotische uitstraling. Juist door de verscheidenheid in soorten creëer je eenvoudig een indoor jungle met bromelia’s. Bijkomend voordeel: verbetering van het binnenklimaat.

Jungle fever
Bromelia’s zijn van oorsprong afkomstig uit de jungles in Zuid-Amerika. In Nederland worden zo’n 100 verschillende soorten gekweekt waarvan de ananasplant wellicht het meest bekend is. Maar er zijn meer kleurrijke types. Met hun paarse, rode, gele, witte of roze schutbladen zorgen ze voor een exotisch tintje in het interieur. Die schutbladen zijn er in bijzondere vormen: van roze rozet tot rode veer en van oranje kroon tot crèmekleurige lans. Let echter ook eens op het groene blad. Dat varieert van groene sprieten tot grijzig groen met opvallende bladtekening. Voor elke plant geldt dat het kunstwerkjes van de natuur zijn en door ze met elkaar te combineren ontstaat als vanzelf een jungletuintje.

Stappenplan
Het aanleggen van een mini-jungle in huis is eenvoudig. Je kunt de planten in losse potten bij elkaar zetten, maar nog leuker is het om ze samen in een grote bak of verhoogde plantenstandaard te zetten. Vul de bak met potgrond en plant de bromelia’s zonder kweekpotje. Druk lichtjes aan en geef matig water. Zet je de bromelia’s in losse sierpotten? Dat kan zonder het kweekpotje te verwijderen. Stem wel de sierpotten op elkaar af. Hoe neutraler de pot, hoe meer het accent op de exotische planten ligt. Uiteraard kun je bromelia’s ook heel goed combineren met groene kamerplanten.

Water in de kelk
De bromelia is een sterke en erg makkelijke plant waar je gemiddeld 3 tot 6 maanden plezier van kan hebben. Zet bromelia’s op een lichte plek, maar liever niet in de volle zon. Daarna is het een kwestie van af en toe een klein beetje watergeven. Dat gaat echter wel anders dan bij de meeste planten. Je geeft bromelia’s namelijk water tussen de bladeren en niet via de potgrond. Plantenvoeding is niet nodig.


Gezond
Planten als bromelia’s zorgen niet alleen voor een prettige sfeer, maar ze verbeteren ook het binnenklimaat. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bromelia’s schadelijke stoffen uit de lucht halen en tot de beste luchtzuiveraars behoren. Veel bromelia’s staan bovendien bekend als ‘anti-snurkplanten’ omdat in tegenstelling tot veel kamerplanten hun zuurstofproductie tijdens de nachtelijke uren het grootst is. Dat verlaagt de kans op snurken en bevordert een goede nachtrust.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...