Binnentuintjes met Bromelia’s

Binnentuintjes met Bromelia’s

Je ziet ze steeds vaker: binnentuintjes. Een combinatie van kamerplanten, dicht bij elkaar, die je direct het ‘urban jungle’-gevoel in huis geven. De ideale planten? Bromelia’s! Ze komen van oorsprong uit tropische oerwouden en hebben een exotische uitstraling. Juist door de verscheidenheid in soorten creëer je eenvoudig een indoor jungle met bromelia’s. Bijkomend voordeel: verbetering van het binnenklimaat.

Jungle fever
Bromelia’s zijn van oorsprong afkomstig uit de jungles in Zuid-Amerika. In Nederland worden zo’n 100 verschillende soorten gekweekt waarvan de ananasplant wellicht het meest bekend is. Maar er zijn meer kleurrijke types. Met hun paarse, rode, gele, witte of roze schutbladen zorgen ze voor een exotisch tintje in het interieur. Die schutbladen zijn er in bijzondere vormen: van roze rozet tot rode veer en van oranje kroon tot crèmekleurige lans. Let echter ook eens op het groene blad. Dat varieert van groene sprieten tot grijzig groen met opvallende bladtekening. Voor elke plant geldt dat het kunstwerkjes van de natuur zijn en door ze met elkaar te combineren ontstaat als vanzelf een jungletuintje.

Stappenplan
Het aanleggen van een mini-jungle in huis is eenvoudig. Je kunt de planten in losse potten bij elkaar zetten, maar nog leuker is het om ze samen in een grote bak of verhoogde plantenstandaard te zetten. Vul de bak met potgrond en plant de bromelia’s zonder kweekpotje. Druk lichtjes aan en geef matig water. Zet je de bromelia’s in losse sierpotten? Dat kan zonder het kweekpotje te verwijderen. Stem wel de sierpotten op elkaar af. Hoe neutraler de pot, hoe meer het accent op de exotische planten ligt. Uiteraard kun je bromelia’s ook heel goed combineren met groene kamerplanten.

Water in de kelk
De bromelia is een sterke en erg makkelijke plant waar je gemiddeld 3 tot 6 maanden plezier van kan hebben. Zet bromelia’s op een lichte plek, maar liever niet in de volle zon. Daarna is het een kwestie van af en toe een klein beetje watergeven. Dat gaat echter wel anders dan bij de meeste planten. Je geeft bromelia’s namelijk water tussen de bladeren en niet via de potgrond. Plantenvoeding is niet nodig.


Gezond
Planten als bromelia’s zorgen niet alleen voor een prettige sfeer, maar ze verbeteren ook het binnenklimaat. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bromelia’s schadelijke stoffen uit de lucht halen en tot de beste luchtzuiveraars behoren. Veel bromelia’s staan bovendien bekend als ‘anti-snurkplanten’ omdat in tegenstelling tot veel kamerplanten hun zuurstofproductie tijdens de nachtelijke uren het grootst is. Dat verlaagt de kans op snurken en bevordert een goede nachtrust.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...