Kerstbomen

Een kerstboom kopen vlak na Sinterklaas is voor velen een moment om naartoe te leven. Ieder jaar kies je weer opnieuw welke soort je in de kamer zet. Wordt het een grote boom of misschien een kleiner formaatje? En de heerlijke dennenlucht geeft een onovertroffen kerstgevoel. Er zijn tegenwoordig veel bomen die naaldvast zijn en die er wekenlang erg mooi blijven uitzien.

Kerstbomen bij GroenRijk

Een spar (Picea) en een zilverspar (Abies) lijken erg veel op elkaar. Toch is er een trucje om beide bomen uit elkaar te houden. De naalden van de spar zijn hangend en stekelig. De zachte naalden van de zilverspar zijn stomp en staan rechtop. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor het maken van kerststukjes.Andere soorten
De traditionele blauwspar (Picea pungens Glauca) valt vooral op door zijn bijzondere grijsblauwe kleur. Hij heeft een vol takkengestel met stevige takken, waardoor hij makkelijk te versieren is. De punten naalden staan dichter bij elkaar dan bij de traditionele spar het geval is. De meest gracieuze boom van het hele stel met zijn ranke vorm en afhangende takken is de Servische spar (Picea omorika). De meeste takken lopen horizontaal en zijn vanaf de top naar beneden gericht, wat een bijzonder sierlijk effect geeft. Zijn ranke vorm maakt hem uitermate geschikt voor wie minder plaats in huis heeft.

De fijnspar (Picea abies) is van oudsher bekend als de traditionele kerstspar. De fijnspar heeft een gladde, roodachtige schors en donkergroene scherpgepunte naalden die rondom de tak staan. Hij laat na zo'n twee tot vier weken zijn naalden vallen en is daarmee minder naaldvast dan bijvoorbeeld de Nordmann. Heel geschikt dus voor diegene die wat korter de boom in huis willen. De Nordmann (Abies nordmanniana) is een donkergroene klassieker uit Scandinavië. Hij wordt elk jaar gesnoeid voor een mooi vol resultaat. Na ongeveer twaalf jaar is hij klaar voor zijn nieuwe leven als kerstboom. De Nordmann heeft glanzende, heerlijk geurende, zachte naalden en is naaldvast. Bovendien heeft hij stevige, horizontale takken die zich makkelijk laten versieren.

Afkomst
Veel kerstbomen van GroenRijk komen uit Denemarken. Tegenwoordig begint ook Nederland op te komen als kweekplaats voor de kerstboom. En waarom ook niet? Nederland kent voedzame grond, professionele kwekers en ook een zacht klimaat. 

Het onkruid tussen de bomen worden op een natuurlijke manier verwijderd. Door gebruik te maken van grazende schapen komt er geen onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen aan te pas. In totaal duurt het kweken 7 tot 11 jaar. Per jaar nemen ze tonnen aan C02 op. Het voordeel van de Nederlandse boom is dat hij minder lang op transport is.


Aanbiedingen kerstboom

Bij tuincentrum GroenRijk hebben wij elk kerstseizoen weer uitstekende aanbiedingen. Al onze vestigingen zijn gevuld met kerstbomen, kerstballen en kerstdecoratie. Je vindt goedkope kerstbomen, grote kerstbomen en ook mini-kerstbomen. Vanaf november kan je de kerstaanbiedingen in onze folders terugvinden.  

Verzorging kerstboom

De juiste verzorging
Geef een boom met kluit eens in de week ongeveer een halve liter water. Kies je voor een soort die in een pot is gekweekt, dan kan je hem na de feestdagen in de tuin poten. Een boom zonder kluit plaats je bij voorkeur in een standaard met waterreservoir, nadat je zo'n drie a vier centimeter van de stam hebt afgezaagd.

Als je de naalden dagelijks besproeit en de boom voldoende water geeft, gaat ook een boom zonder kluit lang mee. Belangrijk is ook de luchtvochtigheid van de kamer op pijl te houden. Met een razende verwarming drogen de bomen sneller uit.

Met of zonder kluit?
Wanneer je kiest voor een echte boom, dan heb je keuze tussen een boom met of zonder kluit. Het voordeel van een boom met kluit is dat hij langer groen blijft en zijn naalden langer behoudt. Een boom zonder kluit is daarentegen voordeliger in aanschaf. En met de juiste verzorging houden deze bomen tegenwoordig hun naalden ook langer vast.

 

Kunstkerstbomen

Een kunstkerstboom is een uitkomst voor mensen met weinig tijd. Je hoeft niet elk jaar op zoek naar een boom en hebt geen transport ervan. Je haalt hem zo van zolder, al dan niet met de lampjes er nog in. Je zet hem in elkaar en klaar is Kees. Ook handig met opbergen trouwens. Als je voldoende opbergmogelijkheid heb, dan zet je hem zelfs kant en klaar op zolder.  Eventueel met een zak of hoes om stof geen kans te geven. Daarnaast zijn kunstkerstbomen veilig door hun brandvertragende afwerking. Dus als je heel veel traditionele kerstlampjes in de boom hangt - die samen behoorlijk veel warmte afgeven - kies je voor een kunstkerstboom. Bij GroenRijk vind je kunstkerstbomen in heel veel verschillende uitvoeringen voor zowel binnen als buiten.Kunstkerstboom opzetten
Het opzetten van een kunstkerstboom is heel eenvoudig. Je kan kiezen tussen twee systemen. Er zijn uitklapbare bomen waar takken al aan vast zitten en waarvan u de takken alleen maar hoeft uit te vouwen. Er zijn ook bomen waarbij je de takken in de stam haakt. Voor beide geldt: een kind kan de was doen!


Onze vestigingen hebben elk hun eigen grootte en specialiteiten. Niet elke productgroep is bij elke winkel verkrijgbaar. Ben je specifiek naar iets op zoek? Je kan altijd even contact opnemen met jouw dichtstbijzijnde vestiging


 

Onze tuincentra