Houd je huis koel met kamerplanten

Tijdens deze tropische zomerdagen kan het kwik thuis aardig oplopen. Logisch dat je dan op zoek gaat naar manieren om je huis koel te krijgen. Nu kun je je hele huis volzetten met airco's of ventilatoren, maar wist je dat er ook kamerplanten zijn die verkoelende krachten hebben? Ze zien er niet alleen mooier uit, het is ook nog eens beter voor de natuur! 

Volgens NASA'S Earth Science Study dragen planten bij aan afkoeling van de aarde. Ze houden zonlicht tegen en zorgen voor neerslag, waardoor de temperatuur van de aarde daalt. Bovendien zorgen hoge temperaturen ervoor dat planten gaan zweten: wordt het te warm, dan laten planten overtollig water verdampen via de bladeren zodat ze kunnen afkoelen. Omdat ze daarmee ook gelijk de omgeving verkoelen, zijn planten de natuurlijkste én mooiste airconditioners voor in je huis. Fijn hè? Hieronder vind je de 5 best verkoelende kamerplanten.

 

1. FICUS BENJAMINA

Een van de weinige bomen die het binnendeurs goed uithoudt is de Ficus Benjamina. Sterker nog, deze sterke treurvijg is een echte aanwinst in broeierige zomerhuizen: zijn vele boomtoppen houden de lucht namelijk vochtig en koel. En dat is lekker thuiskomen! De ficus houdt van zon, maar is ook erg dorstig. Let er vooral in de zomermaanden op dat hij genoeg water heeft.

Tip: koop een Ficus Benjamina met een smalle stam en volle toppen, zodat je er andere planten omheen kunt zetten. Alle planten samen zullen dan hun eigen ecosysteem opstarten en de omgeving vochtig houden. 


 

2. FICUS ELASTICA (RUBBERPLANT)

Hoe meer bladeren een plant heeft en hoe groter ze zijn, des te meer de plant gaat zweten en de luchtvochtigheid in zijn omgeving toeneemt. De ficus elastica is daarom een graag geziene gast tijdens warme zomerdagen. Zijn grote, stevige bladeren zijn niet alleen mooi, ze zorgen er ook voor dat jouw kamer aangenaam blijft. Zet de ficus plastica niet in de volle zon, maar wel op een lichte plek. Geef 'm ook niet teveel water in één keer, maar liever wat vaker kleine beetjes, zodat de grond altijd vochtig blijft. 


 

3. AGLAONEMA 

Ook de aglaonema staat bekend om zijn luchtzuiveringskwaliteiten en hoge transpiratieniveau. Bovendien heeft deze groene kanjer maar weinig water en zonlicht nodig. Kortom, een ideale plant voor mensen met weinig groene vingers die toch een mooie en natuurlijke manier van verkoeling zoeken. 

Tip: de Aglaonema is beschikbaar in vele formaten, kleuren en vormen. Vooral de bladeren hebben vaak artistieke patronen, die in combinatie met andere Aglaomena's een indrukwekkend geheel vormen.

4. PALM

Palmen zijn keien in het opnemen van CO2 en uitstoten van zuurstof. Hoe groter het blad, hoe meer zuurstof de palm produceert. Vooral de palmen Areca, Cycas, Livistona, Caryota en de Rhapis zijn hier erg bedreven in. 

Tip: Zet een paar palmen bij elkaar. Dat is niet alleen gezond, het is ook leuk om naar te kijken en geeft je huis bovendien de uitstraling van een tropisch mini-regenwoud. Houd je palm happy door 'm 1x per week te benevelen.


 

5. VROUWENTONG

Net als de Aloë Vera slaat de Vrouwentong veel water op in haar bladeren voor tijden van schaarste. Als de temperaturen hard stijgen, dan laat ze juist het water verdampen om opwarming te voorkomen. Ze zweet alles eruit en verspreidt daarmee vochtige lucht. Daarnaast produceren haar bladeren ook veel zuurstof, wat een fijne bijkomstigheid is tijdens warme dagen. 

Tip: de Vrouwentong kan een zonnige spot goed handelen, dus zet haar vooral in je raam. Zo kan ze niet alleen lekker zweten, maar houdt ze ook die warme zonnestralen tegen!

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...