Voorkom onkruid

Voorkom onkruid

Na de winter begint je tuin aan een inhaalslag. Je kunt de groei bijna met het blote oog waarnemen! Van je tuinplanten, maar zeker ook van het onkruid. 

Om de groei van onkruid zoveel mogelijk te voorkomen, kun je verschillende maatregelen treffen. Zo kan je bij de aanleg van een nieuwe tuin de grond eerst minimaal drie maanden bedekken met karton of folie.hierdoor sterft al het aanwezige onkruid. Hierna kan je de aarde van je tuin bedekken om onkruid minder ruimte te geven. Dit kun je doen door de grond te voorzien van een mulchlaag. Wil je een groen alternatief, plant dan wintergroene bodembedekkers. Op deze manier wordt wieden verleden tijd. Ideaal dus!

Mulchlaag
Mulch is een laag organisch materiaal waar je de bodem mee bedekt, met deze laag verbeter je de bodemstructuur. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld houtsnippers en cacaodoppen gebruiken. Het voordeel van houtsnippers is dat ze er niet alleen mooi uit zien, maar ze er ook voor zorgen dat de grond minder snel uitdroogt, wat erg fijn is voor je planten. Bij cacaodoppen duurt het lang voordat deze wordt afgebroken door de natuur. Een groot voordeel van cacaodoppen is dat ze slakken en katten op afstand houden. 

Bodembedekkers
Bodembedekkers zijn ideaal in de tuin omdat ze niet veel onderhoud nodig hebben. Ze fleuren kale stukken grond op en ze zorgen er ook voor dat water minder snel verdampt waardoor je minder hoeft te sproeien in de zomer. Je kan in deen zonnige tuin o.a. de volgende bodembedekkende planten gebruiken: salie (Salvia), vrouwenmantel (Alchemilla) en ooievaarsbek (Geranium). Heb je een schaduwrijke tuin, dan kun je o.a. de volgende bodembedekkers planten: dikkemaanskruid (Pachysandra), maagdenpalm (Vinca minor), klimop (Hedera) of dwergmispel (Cotoneaster).

Onze tuincentra