Patiocyclaam - verzorging

Patiocyclaam - verzorging

Een Patio Cyclaam is een bijzonder knolgewas dat rijk bloeit vanaf augustus tot de vorst invalt. De sierlijk knikkende, vaak zoet geurende bloempjes hebben omgeslagen bloemblaadjes in lila en lilaroze, paarse, rode of witte tinten. Het soms bijna hartvormige tot ronde, groene blad is vaak fraai zilvergemarmerd. De verzorging is uiterst eenvoudig. Ideaal voor de herfsttuin, op het balkon of terras en zelfs binnen als kamerplant.

Van felle zon houdt je Patio Cyclaam niet. Zet de pot of bak daarom in lichte schaduw, bijvoorbeeld in de wisselende schaduw onder  het blad van andere planten. Of op een licht beschaduwde plaats in huis. GroenRijk heeft passende sierpotten genoeg om uit te kiezen. Zorg dat de grond in de bak of pot niet uitdroogt, maar er mag ook na het gieten of een regenbui geen water in blijven staan. Er moet dus een drainagegat in de pot of bak zitten. Voor binnen is een pot met een losse onderschotel ideaal. Je hoeft geen plantenvoeding in het gietwater te doen. Giet niet op de knol zelf, maar er omheen.

Patio Cyclamen zijn midi-cyclamen die speciaal zijn gekweekt om buiten op een aantrekkelijke plek op je terras of balkon te zetten. Maar ook  in de kamer bloeien ze graag! Zolang ze maar niet de hele dag in de volle zon staan. Als je de knollen zelf opnieuw inplant (bijv. in je tuin), moet je dat voorzichtig doen. Plant ze ca. 3 cm diep en iets schuin. Dan kan er nooit water op blijven staan en zullen de knollen niet gauw gaan rotten. Patio Cyclamen houden van iets kalk in de grond. Die grond moet goed voedzaam zijn (lemige grond is het beste). Meng daarom bij het inplanten wat compost door de grond. Strooi ieder jaar opnieuw wat kalk bij de knollen.

Als je de knol van je Patio Cyclaam in de volle grond plant (bijv. onder heesters) moet je hem ’s winters met een laagje bladaarde erboven tegen vorst beschermen.


 

Onze tuincentra