Biodiversiteit

Biodiversiteit

De afgelopen jaren hebben we het klimaat snel zien veranderen. Dit heeft onder andere als gevolg dat we meer droge periodes of juist hevige buien zien. Maar bovenal zien we een groot verlies aan biodiversiteit. Dit betekent dat er steeds meer zoogdieren, amfibieën en insecten van onze aarde verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat mensen hier wel aan willen bijdragen, maar vaak niet weten hoe. Daarom slaat GroenRijk de handen ineen met Tuinbranche Nederland. We moeten aan de slag! 

 

Een tuin vol leven voor mens, dier en klimaat!

Wij mensen hebben samen de kracht om de biodiversiteit te bevorderen. En de tuin is dé ideale plek om te beginnen. In een biodiverse tuin wordt extra aandacht gegeven aan het ‘leven’. Vogels, vlinders, bijen en andere dieren staan centraal. Maar vergeet ook niet de planten die kunnen bijdragen aan het creëren van een fijn habitat voor al het leven in de tuin!

 

Biodiversiteit met GroenRijk

Het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin is makkelijker dan je misschien denkt. En GroenRijk kan je daarbij helpen! Zodra je een tuincentrum van GroenRijk binnenstapt word je omringd door groen. Dus waar kun je het beste beginnen? 
Om jou zo goed mogelijk te informeren en motiveren over het bevorderen van de biodiversiteit hebben wij een Klimaatplein ingericht. Dit plein is ontstaan uit een samenwerking tussen tuincentrum, (lokale) overheid, natuurorganisaties en het bedrijfsleven. Ons Klimaatplein richt zich op vier eenvoudig te bereiken doelen: 

  1. Groene daken: een extra tuin op je dak! Niet alleen bevorder je met een groen dak de biodiversiteit, het houdt ook het huis wat koeler in de zomer. Goed voor dier én mens dus!
  2. Water in de tuin: opslaan en goed weg laten lopen. Regenwater is zachter voor je planten. En bewatering met regenwater in plaats van kalkhoudend kraanwater stelt je in staat om meer verschillende planten te plaatsen. Zoals bijvoorbeeld een blauwe regen of clematis. En deze planten trekken dan weer meer vogels en insecten aan. Win-win!
  3. Tegels eruit! Plant erin: meer groen in je tuin, verschillende planten combinaties en natuurlijke luchtzuivering. 
  4. Een levende tuin: gebruik planten combinaties, voedings plekken of behuizing om bijen, vogels en vlinders met open armen te ontvangen in de tuin!

 

GroenRijk heeft een passie voor groen

In elk GroenRijk tuincentrum vind je goed opgeleide en groen gepassioneerde medewerkers. Op drukke dagen kun je deze groenspecialisten vinden op het Klimaatplein. Check welke GroenRijkers een klimaatplein hebben staan op www.groenklimaatplein.nl. Hier kun je alle informatie ontvangen over de vier doelen voor de bevordering van biodiversiteit. Wij informeren je over het aanvragen van een groen dak en/of subsidie voor een groen dak, het ontwerpen van een geveltuin of het kiezen van een regenton of bijenhotel. Zo maak je nog dezelfde dag de beslissing hoe jij gaat bijdragen aan het verbeteren van jouw tuin! 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...