Eenjarige toppers als terrasplanten

Eenjarige toppers als terrasplanten

Met een mooie pot met eenjarige planten zorg je snel voor een stijlvolle sfeer op je terras of balkon. Bij GroenRijk vind je deze terrastoppers in een voordelige mix. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kruidachtige Verbena of de speelse stengels van de Dichondra?


Seizoensgasten

Er is ongelofelijk veel keus in planten die als eenjarige zijn gekweekt of zo worden gebruikt. Ze doen het geweldig in potten en bakken en bloeien maandenlang. Bekende terrasplanten zijn perkplanten zoals geranium, fuchsia, lobelia, petunia en Spaanse margriet. Maar er valt nog veel meer te ontdekken, zoals de lang bloeiende Verbena (ijzerhard) of de waterval aan hartvormige blaadjes van de hangende Dichondra-soorten. 

 

Verbena

De lange stelen van de hoge Verbena bonariensis kunnen wel 100 tot 150 cm hoog worden en hebben bovenin kleine lila-paarse, buisvormige bloemetjes. Bijen en vlinders zijn er gek op. De plant bloeit van juli tot oktober en zaait zich snel uit in de volle grond, zodat je jaren plezier hebt van je bonusplanten. De compactere Verbena x hybrida wordt als perkplant gebruikt en bereikt een hoogte van ongeveer 30 cm. De bloeitijd is van mei tot oktober. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten, waaronder ook hangende Verbena’s, in verschillende bloemmaten en uiteenlopende kleuren zoals roze, rozerood, wit, lila en paars.

 

Dichondra

Met de groene waterval van de hangende Dichondra geef je een bijzonder accent aan hoge potten of bakken. Aan de lange stengels groeien hartvormige blaadjes waarvan de kleur varieert van groen tot zilvergroen. Vooral bekend is de Dichondra argentea 'Silver Falls', of zilverregen, met fluweelachtige blaadjes. De stengels kunnen wel 150 cm lang worden! In juni, juli en augustus verschijnen er groene klokvormige bloemetjes. Deze veelzijdige plant kan trouwens ook kruipen. 

 

Verzorging

Zowel Verbena’s als Dichondra’s kunnen wel wat droogte aan, maar laat ze tijdens warme dagen niet uitdrogen. Geef een standplaats in de zon of halfschaduw. Gun je planten een sterke start met potgrond voor terras- en balkonplanten en zorg voor een goede drainage, bijvoorbeeld met wat hydrokorrels onderin. Geef alle langbloeiende eenjarige terrasplanten eens in de twee weken wat vloeibare mest, dan houden ze het langer vol en bloeien uitbundiger!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...