Eenjarige toppers als terrasplanten

Eenjarige toppers als terrasplanten

Met een mooie pot met eenjarige planten zorg je snel voor een stijlvolle sfeer op je terras of balkon. Bij GroenRijk vind je deze terrastoppers in een voordelige mix. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kruidachtige Verbena of de speelse stengels van de Dichondra?


Seizoensgasten

Er is ongelofelijk veel keus in planten die als eenjarige zijn gekweekt of zo worden gebruikt. Ze doen het geweldig in potten en bakken en bloeien maandenlang. Bekende terrasplanten zijn perkplanten zoals geranium, fuchsia, lobelia, petunia en Spaanse margriet. Maar er valt nog veel meer te ontdekken, zoals de lang bloeiende Verbena (ijzerhard) of de waterval aan hartvormige blaadjes van de hangende Dichondra-soorten. 

 

Verbena

De lange stelen van de hoge Verbena bonariensis kunnen wel 100 tot 150 cm hoog worden en hebben bovenin kleine lila-paarse, buisvormige bloemetjes. Bijen en vlinders zijn er gek op. De plant bloeit van juli tot oktober en zaait zich snel uit in de volle grond, zodat je jaren plezier hebt van je bonusplanten. De compactere Verbena x hybrida wordt als perkplant gebruikt en bereikt een hoogte van ongeveer 30 cm. De bloeitijd is van mei tot oktober. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten, waaronder ook hangende Verbena’s, in verschillende bloemmaten en uiteenlopende kleuren zoals roze, rozerood, wit, lila en paars.

 

Dichondra

Met de groene waterval van de hangende Dichondra geef je een bijzonder accent aan hoge potten of bakken. Aan de lange stengels groeien hartvormige blaadjes waarvan de kleur varieert van groen tot zilvergroen. Vooral bekend is de Dichondra argentea 'Silver Falls', of zilverregen, met fluweelachtige blaadjes. De stengels kunnen wel 150 cm lang worden! In juni, juli en augustus verschijnen er groene klokvormige bloemetjes. Deze veelzijdige plant kan trouwens ook kruipen. 

 

Verzorging

Zowel Verbena’s als Dichondra’s kunnen wel wat droogte aan, maar laat ze tijdens warme dagen niet uitdrogen. Geef een standplaats in de zon of halfschaduw. Gun je planten een sterke start met potgrond voor terras- en balkonplanten en zorg voor een goede drainage, bijvoorbeeld met wat hydrokorrels onderin. Geef alle langbloeiende eenjarige terrasplanten eens in de twee weken wat vloeibare mest, dan houden ze het langer vol en bloeien uitbundiger!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...