Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers
Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze kruiden ruiken en smaken niet alleen heerlijk, maar geven ook leuke, eetbare bloemetjes. Met wat handigheid kun je lang blijven genieten van deze kruidige mix.

 

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn heeft vele lila bloemetjes en een heerlijke geur. Je hebt er maar weinig van nodig om smaak aan gerechten als groenteschotels of stoofvlees te geven. Rozemarijn kan in een ruime pot of in de volle grond uitgroeien tot een heester van wel één meter hoog. Hij houdt van zon, kan goed tegen droogte, is wintergroen en verdraagt lichte vorst.

 

Salie (Salvia officinalis)

Door de Romeinen werd salie beschouwd als geneeskrachtig kruid. Wij kennen het als smaakmaker bij pasta, stoofgerechten, kalfsvlees en zelfs vis. Met de viltachtige grijsgroene blaadjes en lila of witte bloemetjes staat salie ook prachtig in een bloemenborder. Deze wintergroene en winterharde plant kan 50 tot 80 cm hoogte bereiken.
 

Tijm (Thymus vulgaris)

Dit kruid is klein maar fijn, past in veel gerechten en geeft een mooie basissmaak. De blaadjes rits je het handigst van boven naar onder van een takje af. Het is een winterharde, vaste plant die houdt van zon en kalkrijke grond. Vanwege zijn compacte vorm past tijm mooi vooraan in een bak of kruidentuintje. Je kunt oogsten van april tot en met oktober.


Lavendel (Lavendula angustifolia)

De Romeinen brachten lavendel naar Noord-Europa. Veel mensen hebben deze winterharde plant in hun tuin of op het balkon vanwege de geur en de paarsblauwe bloemen. Minder bekend is dat je de jonge blaadjes en bloemen ook als keukenkruid kunt gebruiken, bijvoorbeeld in zoete gerechten of bij vis en gevogelte. Zet lavendel op een zonnige, goed waterdoorlatende plek. Snoei halverwege maart tot 15 cm boven de grond (waar de eerste scheutjes beginnen) en top na de bloei de bovenkant.

 

Disclaimer: Als je eenmaal aan verse kruiden begint, wil je niet anders meer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...