Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers
Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze kruiden ruiken en smaken niet alleen heerlijk, maar geven ook leuke, eetbare bloemetjes. Met wat handigheid kun je lang blijven genieten van deze kruidige mix.

 

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn heeft vele lila bloemetjes en een heerlijke geur. Je hebt er maar weinig van nodig om smaak aan gerechten als groenteschotels of stoofvlees te geven. Rozemarijn kan in een ruime pot of in de volle grond uitgroeien tot een heester van wel één meter hoog. Hij houdt van zon, kan goed tegen droogte, is wintergroen en verdraagt lichte vorst.

 

Salie (Salvia officinalis)

Door de Romeinen werd salie beschouwd als geneeskrachtig kruid. Wij kennen het als smaakmaker bij pasta, stoofgerechten, kalfsvlees en zelfs vis. Met de viltachtige grijsgroene blaadjes en lila of witte bloemetjes staat salie ook prachtig in een bloemenborder. Deze wintergroene en winterharde plant kan 50 tot 80 cm hoogte bereiken.
 

Tijm (Thymus vulgaris)

Dit kruid is klein maar fijn, past in veel gerechten en geeft een mooie basissmaak. De blaadjes rits je het handigst van boven naar onder van een takje af. Het is een winterharde, vaste plant die houdt van zon en kalkrijke grond. Vanwege zijn compacte vorm past tijm mooi vooraan in een bak of kruidentuintje. Je kunt oogsten van april tot en met oktober.


Lavendel (Lavendula angustifolia)

De Romeinen brachten lavendel naar Noord-Europa. Veel mensen hebben deze winterharde plant in hun tuin of op het balkon vanwege de geur en de paarsblauwe bloemen. Minder bekend is dat je de jonge blaadjes en bloemen ook als keukenkruid kunt gebruiken, bijvoorbeeld in zoete gerechten of bij vis en gevogelte. Zet lavendel op een zonnige, goed waterdoorlatende plek. Snoei halverwege maart tot 15 cm boven de grond (waar de eerste scheutjes beginnen) en top na de bloei de bovenkant.

 

Disclaimer: Als je eenmaal aan verse kruiden begint, wil je niet anders meer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...