Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers
Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze kruiden ruiken en smaken niet alleen heerlijk, maar geven ook leuke, eetbare bloemetjes. Met wat handigheid kun je lang blijven genieten van deze kruidige mix.

 

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn heeft vele lila bloemetjes en een heerlijke geur. Je hebt er maar weinig van nodig om smaak aan gerechten als groenteschotels of stoofvlees te geven. Rozemarijn kan in een ruime pot of in de volle grond uitgroeien tot een heester van wel één meter hoog. Hij houdt van zon, kan goed tegen droogte, is wintergroen en verdraagt lichte vorst.

 

Salie (Salvia officinalis)

Door de Romeinen werd salie beschouwd als geneeskrachtig kruid. Wij kennen het als smaakmaker bij pasta, stoofgerechten, kalfsvlees en zelfs vis. Met de viltachtige grijsgroene blaadjes en lila of witte bloemetjes staat salie ook prachtig in een bloemenborder. Deze wintergroene en winterharde plant kan 50 tot 80 cm hoogte bereiken.
 

Tijm (Thymus vulgaris)

Dit kruid is klein maar fijn, past in veel gerechten en geeft een mooie basissmaak. De blaadjes rits je het handigst van boven naar onder van een takje af. Het is een winterharde, vaste plant die houdt van zon en kalkrijke grond. Vanwege zijn compacte vorm past tijm mooi vooraan in een bak of kruidentuintje. Je kunt oogsten van april tot en met oktober.


Lavendel (Lavendula angustifolia)

De Romeinen brachten lavendel naar Noord-Europa. Veel mensen hebben deze winterharde plant in hun tuin of op het balkon vanwege de geur en de paarsblauwe bloemen. Minder bekend is dat je de jonge blaadjes en bloemen ook als keukenkruid kunt gebruiken, bijvoorbeeld in zoete gerechten of bij vis en gevogelte. Zet lavendel op een zonnige, goed waterdoorlatende plek. Snoei halverwege maart tot 15 cm boven de grond (waar de eerste scheutjes beginnen) en top na de bloei de bovenkant.

 

Disclaimer: Als je eenmaal aan verse kruiden begint, wil je niet anders meer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kogelbloem – een bolletje vol charme

De kogelbloem (Cephalanthus occidentalis ‘Fiber Optics’) is zo’n plant die meteen je aandacht pakt. Met haar bolvormige bloemetjes die eruitzien als zachte, witte poffertjes met sprankelende uitsteeksels, lijkt het net alsof er een vuurwerkshow in je tuin plaatsvindt. En het leuke? Terwijl ze bijzonder en exotisch oogt, is ze verrassend makkelijk om tevreden te houden.

...Lees meer...
Herfst op z'n mooist: Autumn Pearl

De Autumn Pearl is een sfeervolle seizoensmix in een pot, vol kleur, textuur en karakter. Deze prachtige combinatie bestaat uit drie planten die elkaar perfect aanvullen: de elegante anemoon, de kleurrijke heuchera en het sierlijke siergras pennisetum rubrum. Samen zorgen ze voor een levendige uitstraling op je terras of balkon, precies op het moment dat de herfst zijn intrede doet.

...Lees meer...
Bolchrysant: dé bol vol bloemen

Ze zijn niet weg te denken uit de herfst: bolchrysanten.Het zijn van die vrolijke, perfect ronde struikjes die maandenlang hun bloemen laten knallen. Ze maken van elk hoekje een feestje, zonder dat je met aarde of nieuwe potgrond hoeft te knoeien.

...Lees meer...