Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers
Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze kruiden ruiken en smaken niet alleen heerlijk, maar geven ook leuke, eetbare bloemetjes. Met wat handigheid kun je lang blijven genieten van deze kruidige mix.

 

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn heeft vele lila bloemetjes en een heerlijke geur. Je hebt er maar weinig van nodig om smaak aan gerechten als groenteschotels of stoofvlees te geven. Rozemarijn kan in een ruime pot of in de volle grond uitgroeien tot een heester van wel één meter hoog. Hij houdt van zon, kan goed tegen droogte, is wintergroen en verdraagt lichte vorst.

 

Salie (Salvia officinalis)

Door de Romeinen werd salie beschouwd als geneeskrachtig kruid. Wij kennen het als smaakmaker bij pasta, stoofgerechten, kalfsvlees en zelfs vis. Met de viltachtige grijsgroene blaadjes en lila of witte bloemetjes staat salie ook prachtig in een bloemenborder. Deze wintergroene en winterharde plant kan 50 tot 80 cm hoogte bereiken.
 

Tijm (Thymus vulgaris)

Dit kruid is klein maar fijn, past in veel gerechten en geeft een mooie basissmaak. De blaadjes rits je het handigst van boven naar onder van een takje af. Het is een winterharde, vaste plant die houdt van zon en kalkrijke grond. Vanwege zijn compacte vorm past tijm mooi vooraan in een bak of kruidentuintje. Je kunt oogsten van april tot en met oktober.


Lavendel (Lavendula angustifolia)

De Romeinen brachten lavendel naar Noord-Europa. Veel mensen hebben deze winterharde plant in hun tuin of op het balkon vanwege de geur en de paarsblauwe bloemen. Minder bekend is dat je de jonge blaadjes en bloemen ook als keukenkruid kunt gebruiken, bijvoorbeeld in zoete gerechten of bij vis en gevogelte. Zet lavendel op een zonnige, goed waterdoorlatende plek. Snoei halverwege maart tot 15 cm boven de grond (waar de eerste scheutjes beginnen) en top na de bloei de bovenkant.

 

Disclaimer: Als je eenmaal aan verse kruiden begint, wil je niet anders meer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen in wandhanger: kleur aan de muur

Met violen in een wandhanger fleur je elke muur, schutting of balkon in een handomdraai op. De speelse bloemetjes hangen vrolijk over de rand en zorgen meteen voor een levendig effect. Perfect voor wie snel en simpel extra kleur wil toevoegen.

...Lees meer...
De Patiocyclaam: kleur voor het najaar

De Patio Cyclaam is een plant die je niet zomaar over het hoofd ziet. Met haar heerlijke zoete geur – een beetje viooltjes, een vleugje honing – en vrolijke bloemen maakt ze grijze herfstdagen meteen een stuk zonniger. Geen wonder dat ze ook wel Alpenviooltje wordt genoemd, al groeien haar roots oorspronkelijk in warmere streken.


Kleurrijke blikvanger

Wanneer de bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren, komt de Cyclaam jui...

Lees meer...
Spathiphyllum 'Sweet Ricardo': Stijlvol en Supermakkelijk

Zin in een tropische sfeermaker die ook nog eens goed voor je is? Dan is de Spathiphyllum 'Sweet Ricardo' jouw nieuwe groene huisgenoot. Met z’n donkergroene bladeren en sierlijke witte bloei is dit echt een blikvanger die ook nog eens bijdraagt aan schone lucht in huis.

...Lees meer...