Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers
Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze kruiden ruiken en smaken niet alleen heerlijk, maar geven ook leuke, eetbare bloemetjes. Met wat handigheid kun je lang blijven genieten van deze kruidige mix.

 

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)
Rozemarijn heeft vele lila bloemetjes en een heerlijke geur. Je hebt er maar weinig van nodig om smaak aan gerechten als groenteschotels of stoofvlees te geven. Rozemarijn kan in een ruime pot of in de volle grond uitgroeien tot een heester van wel één meter hoog. Hij houdt van zon, kan goed tegen droogte, is wintergroen en verdraagt lichte vorst.

 

Salie (Salvia officinalis)

Door de Romeinen werd salie beschouwd als geneeskrachtig kruid. Wij kennen het als smaakmaker bij pasta, stoofgerechten, kalfsvlees en zelfs vis. Met de viltachtige grijsgroene blaadjes en lila of witte bloemetjes staat salie ook prachtig in een bloemenborder. Deze wintergroene en winterharde plant kan 50 tot 80 cm hoogte bereiken.
 

Tijm (Thymus vulgaris)

Dit kruid is klein maar fijn, past in veel gerechten en geeft een mooie basissmaak. De blaadjes rits je het handigst van boven naar onder van een takje af. Het is een winterharde, vaste plant die houdt van zon en kalkrijke grond. Vanwege zijn compacte vorm past tijm mooi vooraan in een bak of kruidentuintje. Je kunt oogsten van april tot en met oktober.


Lavendel (Lavendula angustifolia)

De Romeinen brachten lavendel naar Noord-Europa. Veel mensen hebben deze winterharde plant in hun tuin of op het balkon vanwege de geur en de paarsblauwe bloemen. Minder bekend is dat je de jonge blaadjes en bloemen ook als keukenkruid kunt gebruiken, bijvoorbeeld in zoete gerechten of bij vis en gevogelte. Zet lavendel op een zonnige, goed waterdoorlatende plek. Snoei halverwege maart tot 15 cm boven de grond (waar de eerste scheutjes beginnen) en top na de bloei de bovenkant.

 

Disclaimer: Als je eenmaal aan verse kruiden begint, wil je niet anders meer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Prachtkaars: Wervelend vlindereffect in je tuin

De fijne bloemetjes van Gaura lindheimeri dansen boven het groen alsof er een zwerm vlindertjes even pauzeert. Bij GroenRijk vind je een fleurige mix in vrolijke kleurencombinaties. Perfect om wat luchtigheid aan je tuin of terras toe te voegen!

...Lees meer...
Wandhangers vol zomervibes

Bij GroenRijk zijn er deze week weer volop wandhangers binnengekomen. En wat hangen ze er gezellig bij! Vol met zomerfavorieten zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Sommige hangers zijn een kleurrijke mix van verschillende bloeiers: denk aan Bacopa die over de rand stroomt, terwijl Verbena juist omhoog klimt. Dat speelse contrast maakt je zomertuin helemaal af.

Snel kleur? Ga voor perkgoed!

Wandhangers en perkgoed lijken mis...

Lees meer...
Portulaca – zon, kleur en eindeloze bloei

Op zoek naar een plant die niet alleen mooi is, maar ook lekker makkelijk? Dan is de Portulaca echt iets voor jou. Met haar dikke blaadjes en kleurrijke, rozetachtige bloemen fleurt ze zonder moeite je balkon, terras of tuin op. En het mooiste? Ze blijft maar bloeien, de hele zomer lang.


Zomerse sfeermaker

Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelein genoemd, is van oorsprong een zonneliefhebber uit Zuid-Amerika. Inmid...

Lees meer...