Frisse start voor tuinmeubelen

Frisse start voor tuinmeubelen

Het beste moment om je tuinmeubelen schoon te maken is het begin van het voorjaar. Maar sommige meubels kun je beter niet met een hogedrukspuit of agressief schoonmaakmiddel reinigen. Ieder materiaal vraagt om een andere schoonmaakbeurt en er zijn handige middelen om je daarbij te helpen.

Zacht voor teak
Maak teakhouten meubelen vooral niet schoon met een agressief middel, zoals azijn, soda of chloor. Gebruik bij voorkeur een speciale teakreiniger. Deze is zacht voor het hout en laat geen zeepresten na. Maak het oppervlak eerst nat met water, wrijf dan de teakreiniger in met een natte schuurspons en laat het een paar minuten intrekken. Borstel het hout tenslotte schoon en spoel na met water. Na twee dagen drogen, kun je nog een beschermende olie of teakbeschermer aanbrengen.

Makkelijk aluminium
Lichte, moderne aluminium tuinmeubelen zijn sterk en supermakkelijk in onderhoud. Gebruik bij de schoonmaak liever niet een borstel of hogedrukspuit. Een schoonmaakmiddel is wel prima. Haal eerst grof vuil weg met een doekje. Daarna kun je lekker aan de schoonmaak met een zachte doek en een warm sopje met afwasmiddel. Even afspoelen, opdrogen en klaar!

Onderhoudsvriendelijk wicker
Wicker tuinmeubelen zijn gemaakt van een met de hand gevlochten kunststof vezel. Je kunt ze wassen met een warm sopje met een niet-agressief schoonmaakmiddel. Voor hardnekkige vlekken gebruik je een textileen en wicker cleaner. Laat de spray na inspuiten even intrekken, poets het schoon met een nat sponsje en spoel na met water.

Supermakkelijk textileen
De zittingen van veel tuinstoelen en ligbedden zijn gemaakt van textileen. Dit synthetische materiaal is voorzien van een vuilafstotende laag waarop vlekken en schimmels weinig kans maken. Toch een vlek? Maak het eenvoudig schoon met textileen en wicker cleaner. Laat de spray na aanbrengen een half minuutje intrekken en poets het vuil weg met een natte spons.

Handige hulpmiddelen
Veel natuurlijk ogende tafelbladen en tuinkussens van synthetische materialen vragen nauwelijks onderhoud. Eventuele vlekken maak je heel makkelijk schoon met toegespitste reinigingsmiddelen zoals spraystone reiniger en polywood reiniger voor tafelbladen en textileen en wicker cleaner voor onder meer all weather kussens en de zachte Soltex-kussens. Daarna goed naspoelen en laten drogen.

Klus geklaard? Lekker loungen!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De metamorfose van Hydrangea paniculata

De meeste bloemen van de Hydrangea paniculata veranderen van kleur tijdens het bloeiseizoen! Deze compacte hortensia’s staan niet alleen prachtig in je tuin, maar passen ook mooi in een pot op je terras of balkon!

...Lees meer...
Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Zonnehoed voor zomerse dagen

Aan het wat uitstekende oranje hart en zijn iets naar beneden hangende blaadjes zie je gelijk waarom de Echinacea purpurea de Nederlandse naam zonnehoed heeft gekregen. Deze stevige zomerbloeier met personality houdt van lekker bakken in de zon en straalt minstens twee maanden lang.

...Lees meer...