Zo verzorg je een Vingersboom!

Zo verzorg je een Vingersboom!

Met de Vingersboom, ofwel Schefflera Actinophylla Amate in keurig Latijn, heb je een mooie plant in huis. Vingersbomen komen overigens oorspronkelijk uit Australië. Hun stevige gestel met forse bladeren geven je direct een 'bush beleving'.

Standplaats
Vingersbomen hebben het liefst een lichte standplaats. Kijk wel uit met volle zon in de zomer, dat is een beetje te veel van het goede. Verder is jouw Vingersboom bijzonder gemakkelijk in de omgang.  

Water geven
Schefflera’s zijn geen grote drinkers. In de zomer hou je de grond het best licht vochtig. In hartje winter mag de Vingersboom tussen de gietbeurten door een beetje droog staan. Ga van elke 5 dagen gieten geleidelijk terug naar elke 10 dagen. De juiste hoeveelheid water hangt sterk af van de grootte van de plant, de maat van de pot en de omgevingstemperatuur. Voel even aan de grond wat jouw Schefflera doet.

Plantenvoeding
Voeden werkt nu het herfst is alleen maar averechts. In het voorjaar heeft je Vingersboom wel weer baat bij een lekkere energiestoot. Smoor hem niet met die verwennerij, geef nooit meer dan op de verpakking staat.

Snoeien
Je kunt gerust elk najaar de snoeischaar pakken en je Vingersboom een beetje bijsnoeien. In de winter dringt het licht dan dieper door tot hart van de plant. In het voorjaar vertakt de plant op de plek waar je gesnoeid hebt en dat levert je een mooie volle plant. Snoeien is groeien bij Schefflera! 

Aandachtspunt
Kijk uit dat kinderen en huisdieren niet door je Schefflera-oerwoud slingeren, want Schefflera is licht giftig.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

...Lees meer...
Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...