Heuchera: bladhoudende bikkel

Heuchera: bladhoudende bikkel

Deze plant doet het even anders dan anderen. Want waar de meeste vaste planten in de winter bovengronds afsterven, zo blijft het purperklokje in de koude maanden bladhoudend. Bikkel!

Purperklokje, of Heuchera, is een winterharde vaste plant met bijzondere eigenschappen. De plant houdt niet alleen jaarrond zijn bladeren vast, die bladeren zijn ook nog eens gifgroen, karamel, dieprood, lemon, zilver, zwart of brons van kleur. Sommige soorten purperklokje hebben tweekleurige bladeren, bijzondere nerven of insnijdingen van het blad. Er zijn ook soorten met XXL bladeren. Boven dat bijzondere blad steken in de zomer ook nog fijne bloemtrosjes op dunne, lange bloemstengels uit. Het purperklokje kun je zowel in de volle grond planten als in potten, bakken en manden. 

Herkomst
Het purperklokje komt van oorsprong voor in Mexico en de Verenigde Staten. De plant is al in de 17-de eeuw vernoemd naar de botanicus J.H. von Heucher.

Trivia

  • Er komen tientallen variëteiten van Heuchera voor. Door veredeling en vermeerdering is het assortiment uitgebreid en gezonder geworden. 
  • Het blad en de bloemetjes zijn ook prima te gebruiken bij het maken van bloemstukjes. Let er wel op dat het blad niet te jong is. De beste tijd om ze te gebruiken is vanaf juli. 
     

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...