Heuchera: bladhoudende bikkel

Heuchera: bladhoudende bikkel

Deze plant doet het even anders dan anderen. Want waar de meeste vaste planten in de winter bovengronds afsterven, zo blijft het purperklokje in de koude maanden bladhoudend. Bikkel!

Purperklokje, of Heuchera, is een winterharde vaste plant met bijzondere eigenschappen. De plant houdt niet alleen jaarrond zijn bladeren vast, die bladeren zijn ook nog eens gifgroen, karamel, dieprood, lemon, zilver, zwart of brons van kleur. Sommige soorten purperklokje hebben tweekleurige bladeren, bijzondere nerven of insnijdingen van het blad. Er zijn ook soorten met XXL bladeren. Boven dat bijzondere blad steken in de zomer ook nog fijne bloemtrosjes op dunne, lange bloemstengels uit. Het purperklokje kun je zowel in de volle grond planten als in potten, bakken en manden. 

Herkomst
Het purperklokje komt van oorsprong voor in Mexico en de Verenigde Staten. De plant is al in de 17-de eeuw vernoemd naar de botanicus J.H. von Heucher.

Trivia

  • Er komen tientallen variëteiten van Heuchera voor. Door veredeling en vermeerdering is het assortiment uitgebreid en gezonder geworden. 
  • Het blad en de bloemetjes zijn ook prima te gebruiken bij het maken van bloemstukjes. Let er wel op dat het blad niet te jong is. De beste tijd om ze te gebruiken is vanaf juli. 
     

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...