De sierlijke Pachira

De sierlijke Pachira

De decoratieve stam met als kroon mooi bijna horizontaal groeiend blad maken van Pachira een kamerboom met een prettige persoonlijkheid.  


Kleuren en vormen
Pachira aquatica, ook bekend als watercacao, heeft meestal twee tot drie in elkaar verweven stammen en diepgroene bladeren die lijken op een hand met vijf vingers. Het is een snelle groeier die vrij vlot een mooie volle bladkroon heeft. De opbouw is prachtig dankzij de grote bladeren, die op vrij lange bladstelen staan. Hierdoor oogt de plant niet massief en valt er toch nog wat licht door. De kamerboom slaat water op in zijn stam en heeft daarom betrekkelijk weinig verzorging nodig. Dat maakt deze stoere groene woonplant heel aantrekkelijk voor mensen die houden van imposant groen in huis, maar daar liever niet al te veel onderhoud aan willen hebben. 

Symboliek
Volgens de Chinese Feng Shui leer pakken de bladeren, die met een beetje fantasie op groene handen lijken, geluk en fortuin, en zijn de gedraaide stammen de schatbewaarders. In Azië wordt de plant ook wel geldboom genoemd. Het is daar een traditioneel housewarming geschenk dat fortuin en geluk in huis brengt. In China staat het getal 5 voor de 5 elementen. Ook dat maakt de vijfvingerige bladeren van Pachira daar zeer populair. Het effect zou worden versterkt door vijf planten in één (rode) pot te plaatsen of vijf stammen te vlechten. 

Herkomst
Pachira is inheems in de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika, tot in het noorden van Brazilië. De naam komt uit een oude indianentaal van Guyana en betekent daarin zoveel als 'zoete waternoot'. Inheems groeit de plant het liefst op plaatsen waar rivieren regelmatig buiten hun oevers treden. Daarnaast gedijt Pachira op andere natte plaatsen, zoals langs oevers, in moerassen en in vochtige bergbossen. In het wild kan de plant wel 20 m hoog worden en bloeit Pachira met enorm lange gele bloembladen. Dat worden ovale bruine vruchten die wel 30 cm lang kunnen worden. Daarin groeien noten die als vervanging van cacao kunnen worden gebruikt, vandaar: watercacao. Als woonboom is Pachira alleen een prachtige groene verschijning in huis en is – even opletten – de verzorging bij voorkeur minder drassig dan in de natuur.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...
Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...