De sierlijke Pachira

De sierlijke Pachira

De decoratieve stam met als kroon mooi bijna horizontaal groeiend blad maken van Pachira een kamerboom met een prettige persoonlijkheid.  


Kleuren en vormen
Pachira aquatica, ook bekend als watercacao, heeft meestal twee tot drie in elkaar verweven stammen en diepgroene bladeren die lijken op een hand met vijf vingers. Het is een snelle groeier die vrij vlot een mooie volle bladkroon heeft. De opbouw is prachtig dankzij de grote bladeren, die op vrij lange bladstelen staan. Hierdoor oogt de plant niet massief en valt er toch nog wat licht door. De kamerboom slaat water op in zijn stam en heeft daarom betrekkelijk weinig verzorging nodig. Dat maakt deze stoere groene woonplant heel aantrekkelijk voor mensen die houden van imposant groen in huis, maar daar liever niet al te veel onderhoud aan willen hebben. 

Symboliek
Volgens de Chinese Feng Shui leer pakken de bladeren, die met een beetje fantasie op groene handen lijken, geluk en fortuin, en zijn de gedraaide stammen de schatbewaarders. In Azië wordt de plant ook wel geldboom genoemd. Het is daar een traditioneel housewarming geschenk dat fortuin en geluk in huis brengt. In China staat het getal 5 voor de 5 elementen. Ook dat maakt de vijfvingerige bladeren van Pachira daar zeer populair. Het effect zou worden versterkt door vijf planten in één (rode) pot te plaatsen of vijf stammen te vlechten. 

Herkomst
Pachira is inheems in de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika, tot in het noorden van Brazilië. De naam komt uit een oude indianentaal van Guyana en betekent daarin zoveel als 'zoete waternoot'. Inheems groeit de plant het liefst op plaatsen waar rivieren regelmatig buiten hun oevers treden. Daarnaast gedijt Pachira op andere natte plaatsen, zoals langs oevers, in moerassen en in vochtige bergbossen. In het wild kan de plant wel 20 m hoog worden en bloeit Pachira met enorm lange gele bloembladen. Dat worden ovale bruine vruchten die wel 30 cm lang kunnen worden. Daarin groeien noten die als vervanging van cacao kunnen worden gebruikt, vandaar: watercacao. Als woonboom is Pachira alleen een prachtige groene verschijning in huis en is – even opletten – de verzorging bij voorkeur minder drassig dan in de natuur.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...