Nieuwe border aanleggen in vier stappen

Nieuwe border aanleggen in vier stappen

Zin in een nieuwe kleuren en planten? Het voorjaar is een goede tijd om een border opnieuw in te richten. Teken zelf een plan, of laat een border voor je ontwerpen. Kies voorrijkbloeiende planten waar vlinders en bijen ook wat aan hebben. Tuinier op kleur, of meng juist kleuren. Zorg voor een balans in hoogtes.

Stap 1 – Spitten en onkruidvrij maken
Start met de bodem. Spit de grond ongeveer één spade diep om. Verwijder zo veel mogelijk onkruid, inclusief de wortels.

Stap 2 – Compost in de border
Meng er vervolgens een flinke lading organisch materiaal door (compost, bladaarde, evt. gedroogde koemest). Organisch materiaal is een uitstekende, langzaam werkende meststof. Voeg een beetje beendermeel toe voor de wortelgroei.

Stap 3 – Zet de planten op hun plek
Zet de planten uit volgens je plan. Hanteer hierbij de juiste plantafstand. Maak groepjes van drie of vijf dezelfde planten. Zoek het aantal per m2 op om afstand te bepalen. Plant je iets dichter op elkaar, dan is de border eerder volgroeid, maar heb je wel meer planten nodig. Herschik tot je tevreden bent.

Stap 4 – Het inplanten van de border
Tik de planten voorzichtig uit de pot en probeer hierbij zo min mogelijk wortels te beschadigen. Maak de kluit met je vingers wat losser door er in te knijpen. Het is altijd een goed idee om je planten xich vooraf te laten volzuigen in een emmer water. Zet de planten vervolgens op hun plek en geef flink wat water.

Onze tuincentra