Nieuwe border aanleggen in vier stappen

Nieuwe border aanleggen in vier stappen

Zin in een nieuwe kleuren en planten? Het voorjaar is een goede tijd om een border opnieuw in te richten. Teken zelf een plan, of laat een border voor je ontwerpen. Kies voorrijkbloeiende planten waar vlinders en bijen ook wat aan hebben. Tuinier op kleur, of meng juist kleuren. Zorg voor een balans in hoogtes.

Stap 1 – Spitten en onkruidvrij maken
Start met de bodem. Spit de grond ongeveer één spade diep om. Verwijder zo veel mogelijk onkruid, inclusief de wortels.

Stap 2 – Compost in de border
Meng er vervolgens een flinke lading organisch materiaal door (compost, bladaarde, evt. gedroogde koemest). Organisch materiaal is een uitstekende, langzaam werkende meststof. Voeg een beetje beendermeel toe voor de wortelgroei.

Stap 3 – Zet de planten op hun plek
Zet de planten uit volgens je plan. Hanteer hierbij de juiste plantafstand. Maak groepjes van drie of vijf dezelfde planten. Zoek het aantal per m2 op om afstand te bepalen. Plant je iets dichter op elkaar, dan is de border eerder volgroeid, maar heb je wel meer planten nodig. Herschik tot je tevreden bent.

Stap 4 – Het inplanten van de border
Tik de planten voorzichtig uit de pot en probeer hierbij zo min mogelijk wortels te beschadigen. Maak de kluit met je vingers wat losser door er in te knijpen. Het is altijd een goed idee om je planten xich vooraf te laten volzuigen in een emmer water. Zet de planten vervolgens op hun plek en geef flink wat water.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...