De Ficus

De Ficus

Ficus is bekend als sterke binnenboom met honderden kleine blaadjes of juist met grote bladeren, die de plant meteen een heel ander, stoerder silhouet geven. 

Woonplanten zoals ficussen met grote bladeren verbeteren de lucht in huis door CO² om te zetten in zuurstof. De grote bladeren absorberen daarnaast fijnstof uit de lucht en slaan dat op in de wortels waar het wordt afgebroken en afgevoerd. Het groene blad bevordert ook nog de luchtvochtigheid in huis door vocht heel geleidelijk te verdampen. Dat maakt ficus een echte aanwinst om de start van het binnenseizoen mee te vieren. 

Herkomst

Ficus is de Latijnse naam voor vijg. De ficus hoort bij de moerbeifamilie en groeit in (sub)tropische gebieden, voornamelijk in Azië en Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en Australië. 

Keuze assortiment Ficus 

Ficus lyrata is verkrijgbaar als binnenstruik en op stam en heeft glanzend blad dat wel wat op een viool lijkt. Vooral de grote, opvallende nerven die het blad reliëf geven vallen op. 
Ficus elastica heeft effen donkergroen blad met fijne nerven die als een veer getekend zijn en zo'n 25 cm lang worden. Hij groeit recht omhoog en neemt zo ondanks de grote bladeren niet veel ruimte in. 
Ficus Cyathistipula heeft donkergrond glanzend blad, kan al jong vijgjes krijgen en is een sterk vertakte potentiële kamerreus die langs een stok omhoog klimt en zo mooi recht omhoog groeit. 
Ficus Ginseng (zie video onder) is een exemplaar voor de fijnproever.
Ficus Benjamina met zijn frisgroene bladeren een aanwinst voor elke kamer.

Verzorgingstips

  • Ficus kan zowel een lichte als een halfschaduw standplaats hebben, maar geen volle zon. 
  • Liever niet steeds verplaatsen, wennen aan een nieuwe plek kost Ficus veel energie. 
  • Dreigt de plant scheef te groeien, dan elke dag een kwartslag draaien. 
  • De kluit mag altijd lichtvochtig zijn, in de winter kan de ficus met minder water toe. 
  • Eens in de twee weken wat voeding geven. 
  • Douchen of in een zomerse bui afspoelen, daar knappen plant én bladeren van op. 
  • Eens per jaar trakteren op een grotere pot en verse potgrond houdt vooral de grotere ficus in topconditie én houdt de groei erin. 


 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...