Fruit in september

Fruit in september

Fruit in september? Welke fruitsoorten kan en moet je in september planten en waarom. Dat lees je allemaal hier.


Kiwi's 
Dit is een goed tijdstip om kiwi's aan te planten. Na het planten snoeit u de plant flink terug. In het voorjaar word je beloond met stevige jonge scheuten. Om ook kiwi's te kunnen oogsten, dien je normaal gesproken zowel een vrouwelijke als mannelijke plant naast elkaar te zetten. Wij bieden echter tweeslachtige planten te koop aan.
Zijn de kiwi's aan het einde van deze maand nog niet rijp, haal ze dan binnen en laat ze daar narijpen.


Tomaten 
Zijn tomaten en pompoenen eind september nog niet rijp, haal ze dan binnen om na te rijpen.

Peren 
Peren zijn rijp als je het steeltje kunt draaien en dit loslaat. Raap al het valfruit zo snel mogelijk op, het voorkomt schimmelziekten.

Appels 
Het is nog steeds oogsttijd voor appels en enkele late pruimen. Raap gevallen fruit direct op, om beschimmelen en de daardoor veroorzaakte ziekten te voorkomen. Heb je op een warme dag geoogst, laat het fruit dan eerst een nacht afkoelen, voordat je het definitief gaat opslaan. Bewaar het gave fruit op een wat donkere, koele plaats.


Fruitbomen 
Je kunt nu al beginnen met het planten van diverse fruitbomen. Ook in een kleine stadstuin komen bijvoorbeeld leibomen langs een tuinmuur of schutting goed tot hun recht en nemen weinig plaats in.
Laagblijvende fruitbomen als een 'snoer' laten groeien. Hiervoor kweek je smalle fruitzuiltjes, met één lange hoofdtak met daarlangs tal van korte zijtakjes (niet langer dan 30 cm.). Door verschillende fruitsoorten 50 cm van elkaar af te planten, verkrijg je een zeer smakelijke en bijzondere erfafscheiding.


Druiven 
Haal zoveel mogelijk bladeren rondom je druiventrossen weg, door de volle zon zullen de trossen voller en smakelijker worden.
Druiven voor directe consumptie kunt je nu krenten. Wacht hier niet te lang mee. Vruchten die te dicht op elkaar zitten, zullen sneller gaan rotten. Met behulp van een puntig schaartje knip je overtollige of zieke bessen weg.

Overig 
Vrij gekomen bedden kunnen worden omgespit. Verse en half verteerde organische mest kunnen aan het eind van deze maand worden opgebracht.

Tegen een zuidmuur kun je in de gematigde klimaatzones perziken, abrikozen en druiven planten.
Na de laatste oogst van de frambozen, knip je de afgedragen vruchtstengels direct tot de grond toe af. Dit geeft de nieuwe grondscheuten meer kans zich te ontwikkelen. Vanaf midden september kunnen ook bramen geplukt worden.
 

Onze tuincentra