Water geven tijdens de vakantie

Water geven tijdens de vakantie

Heb je een aardige buurvrouw of –man die altijd jouw planten verzorgt als je op vakantie gaat, dan hoef je dit niet te lezen. Zo niet, blijf dan even hangen. Een beschikbare ‘buuf’ is namelijk best handig, maar geen vereiste. Er zijn meer manieren om ervoor te zorgen dat je binnenplanten jouw afwezigheid overleven.

Om te beginnen kan een groot aantal kamerplanten tijdens de zomer best de tuin in. Deze planten met tropische roots zijn bestand tegen een beetje zon en verfrissende regenbui. Door ze met pot en al (half) in te graven op een niet al te zonnige en redelijk beschutte plaats, laat je de natuur zijn werk doen. Zet de plant wel eerst in een emmer water, zodat de kluit helemaal doorweekt raakt. Als alternatief kun je ze ook gewoon op het terras zetten, bij voorkeur in de halfschaduw. De meeste planten knappen zelfs op van deze buitenkuur. Dat geldt onder andere voor de cyclaam, begonia ‘Betulia’, vleugelvaren, bougainvillea, palmlelie, rododendron ‘clivia’ en passiebloem.

Kleinere bloempotten kun je gerust binnen laten staan. Voor deze planten voldoet ‘de truc met de dweil’. Of badhanddoek, zoals je wilt. Deze truc werkt eigenlijk heel simpel. Vul je gootsteen met water, dompel de ene helft van een dweil of handdoek in de gootsteen en spreid de andere helft uit over het aanrecht. Plaats daarop de planten (in poreuze potten) en klaar is Kees. De zuigende werking van het water doet de rest; het vocht kruipt omhoog van het doek tot in de aarde.

Maak het je gemakkelijk!
Gelukkig zijn er ook kamerplanten die helemaal niet zo veeleisend zijn. Deze kunnen gerust een week (of meer) zonder water. Ze zijn niet alleen (bijna) onverwoestbaar, maar ook nog eens prachtig om te zien, variërend van vetplanten tot weelderige exoten. Dat geldt al helemaal voor de volgende acht kamerbeauty’s. De Adenium wordt ook wel woestijnroos genoemd en die naam zegt genoeg. Deze exotische plant met zijn felgekleurde, trompetvormige bloemen, komt van nature voor in droge gebieden. Hij hoeft maar weinig water (maar veel licht!) en kan eventueel tijdens de warme zomermaanden ook buiten gezet worden.

De Anthurium komt van oorsprong uit de tropen. De kamerplantversie (er zijn namelijk ook anthuriumbloemen) luistert ook wel naar de naam ‘flamingoplant’. Ze zijn voorzien van een dunne bloemkolf, die wordt omgeven door een schutblad. De kleur van dit blad is meestal rood, roze of wit.

Net als de Adenium houdt de Anthurium van veel licht en niet te veel water. Een keer per week wat lauw water volstaat. Ben je met vakantie en moet je noodgedwongen een weekje overslaan, dan is er nog geen man overboord. De flamingoplant kan prima tegen een stootje! 

Onze tuincentra