Snoeien hortensia

Snoeien hortensia

Ik heb een heleboel boerenhortensia’s in de tuin. Hoe en wanneer moet ik die snoeien? Hortensia’s (Hydrangea) zijn op basis van hun bloemvorm in te delen in drie verschillende groepen:

Groep 1: bolvormige bloemen (Hydrangea macrophylla). Deze hortensia's - die ook wel boerenhortensia's worden genoemd - bloeien op het oude hout. Snoei bij deze hortensia’s alleen de oude bloemtoppen eruit. Doe dat net boven de dikke knoppen. Ook het oude hout mag u eruit snoeien. Snoei elk jaar een paar takken in zijn geheel weg. Zo verjongt u de struik. De beste tijd om te snoeien is van eind maart tot half april.

Groep 2: pluimvormige hortensia’s (Hydrangea paniculata, Hydrangea arborescens 'Annabelle') snoeit u in de winter of het vroege voorjaar terug. Door ze elk jaar terug te snoeien net boven het tweede of derde oog, ontwikkelen ze grotere bloemen dan wanneer u ze niet snoeit.

Groep 3: schermvormige hortensia’s (Hydrangea serrata, Hydrangea macrophylla 'Teller'). Deze soorten behandelt u hetzelfde als de bolvormige hortensia’s, maar hebben over het algemeen minder snoei nodig.

Onze tuincentra