Kentiapalm - verzorging

Kentiapalm - verzorging

De kentiapalm – er zijn twee nauwverwante soorten – is een tropische palm die stamt van het paradijselijke Australische eiland Lord Howe in de Stille Oceaan (tussen Australië en Nieuw-Zeeland). Beide soorten – meer Howea-soorten zijn er niet – lijken sterk op elkaar. Ze vormen een stam en donkergroene, geveerde bladeren. 

Omdat dit een van de sterkste, altijdgroene palmsoorten voor binnen is, is de verzorging ook heel makkelijk. Je kunt Howea forsteriana een plek geven die licht tot iets meer beschaduwd is. Volle zon vlak bij een raam is niet nodig, maar ook dat verdraagt hij. Die flexibiliteit is een van de redenen waarom binnenhuisbeplanters en kantoortuininrichters deze plant zo graag gebruiken.

Overigens stoppen kentiapalmen met groeien als ze te donker staan. Andere redenen voor de voorliefde voor deze soort zijn dat deze soort heel weinig last heeft van ziekten en plagen en dat het een heel goede luchtzuiveraar is. Bovendien verdraagt de plant vrij veel stof op het blad. Toch is het goed om de kentiapalm zo nu en dan lekker in de regen buiten te zetten, of het met lauw water te douchen. Het blad blijft dan mooi frisgroen. Spons de bladeren nooit af met een zogenaamd bladglansmiddel. Dat kan ze beschadigen.

Als er geen kans op nachtvorst meer is, mag je kentiapalm trouwens de hele zomer buiten staan. Maar als hij binnen nogal donker stond, moet je hem dan wel aan het felle licht buiten laten wennen. Zet hem dan eerst op een bewolkte dag buiten en liefst ook eerst op een schaduwplek waar niet de hele dag de volle zon op staat. Kentiapalmen doen het goed bij normale kamertemperaturen, maar – het zijn tenslotte tropische planten – lagere temperaturen dan 13 °C verdragen ze niet. Ze vragen vrij veel water. Zorg dat de potkluit steeds vochtig blijft.

De kweekpot mag niet in het water staan. Voor deze planten is een sierpot (met een drainagegat onderin) op een onderschotel het meest ideaal. Dan kun je een doorlekkend teveel aan gietwater zo nodig zelfs afgieten en kunnen de wortels niet gaan rotten. GroenRijk heeft de juiste potten voor je.

Als de planten in rust zijn – tijdens de winterperiode – minder water geven. Als je ziet dat de groei weer begint, meer gaan gieten. Geef tijdens de groei om de twee weken wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater of gebruik voedingsmiddelen die je bij de wortels in de potgrond steekt en die voeding afgeven als de plant erom vraagt. Ook die middelen heeft GroenRijk voor je. Makkelijk, dan hoef je alleen nog maar te gieten.

Hoewel kentiapalmen lage luchtvochtigheden goed verdragen, is juist zo’n pot met onderschotel wel prettig voor ze, omdat daarop regelmatig wat water staat dat dan vlakbij de plant verdampt en zo de luchtvochtigheid rond de palm wat verhoogt.

Samen met o.a. de goudpalm (Dypsis lutescens) en de stokpalm (Rhapis excelsa) is deze kentiapalm (Howea forsteriana) een van de beste luchtzuiveraars. De plant haalt met zijn ademhaling (via de bladeren) vervuilende deeltjes en gassen uit de lucht en gebruikt die stoffen voor zijn groei. Per dag gaan er heel wat liters lucht door de bladeren heen: vuil erin en zuiver (met zuurstof) eruit. De kentiapalm is dus niet alleen heel mooi, maar ook nog eens heel goed voor je gezondheid.

 

Onze tuincentra