Kerstster - verzorging

Kerstster - verzorging

Het meest opvallend aan de Kerstster, ook bekend als Poinsettia, zijn natuurlijk haar gekleurde schutbladeren. Deze zijn helderrood, zalmroze of roomwit en omringen kleine, gele bloemknoppen. Om blij van te worden, deze graag geziene gast aan het einde van het jaar.

Zo maak je een Kerstster gelukkig: geef haar een plekje in het licht, zonder felle zon. Regelmatig water geven wordt erg gewaardeerd, zeker als de Kerstster bloeit. Als extraatje kun je iedere twee weken een beetje plantenvoeding geven. Mocht er een stengel van de plant afbreken waardoor je wat plantensap op je hand krijgt, was dan je handen. 

Zorg dus dat je het kleverige, witte melksap uit de planten niet aan je handen krijgt. Als je er daarna mee in je ogen zou wrijven of je krijgt het sap in je mond, kan dat vervelende irritatie geven. Als de planten na een beschadiging erg bloeden, kun je wondjes dichtschroeien met een brandende lucifer. Vervoer de plantjes goed ingepakt. En thuis pas uitpakken. Kou tijdens het vervoer kan funest zijn. Denk daar ook aan als je een kerstster cadeau doet.

Kerststerren zijn sterke planten, maar ze horen wel in de tropen thuis. Ze hebben een hekel aan kou (met vorst weten ze geen raad), maar vreemd genoeg hebben ze ook moeite met vrij hoge temperaturen. Ideaal is een kamertemperatuur van 18-20 °C. Voorkom grote temperatuurschomme-lingen. Je kerstster kan daarop reageren door zijn blad te laten vallen. Dat doet hij zeker bij te lage temperaturen, maar ook als hij op de tocht of te lang nat staat.

 

Onze tuincentra