Vogels in de tuin

Vogels in de tuin

Veel mensen vinden het leuk om de verschillende vogelsoorten op bezoek te krijgen. Doordat veel tuinen -anno nu- voornamelijk uit tegels bestaan, kunnen de vogels geen voedsel meer vinden. Wat voor planten kan je het beste in de tuin planten om jouw steentje aan de vogelstand bij te dragen?

Tip 1: plant struiken, bomen en hagen
Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels.

Planten met besjes voor vogels:


Tip 2: laat dood hout en bladafval liggen
Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden weleens verwerkt in vogelnesten.

Tip 3: maak geleidelijke overgangen
Geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen, creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken.

Tip 4: zorg voor drinkwater
Bij vorst komen vogels vaak water te kort. Een ondiepe schaal water volstaat meestal als drinkplaats. Voeg wat suiker toe, zodat het water niet bevriest. In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat de mussen of merels kunnen baden.

Tip 5: hang nestkasten op
Nestkasten vind je in alle kleuren en maten. Kies of maak een nestkast op maat van de vogels in je tuin. Hang ze op een goede plek. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkasten proper met heet water en een borstel.

Meer tips over voeren? Lees hier over voeren in de winter.

Onze tuincentra