Klein kweken en Moestuin

Leuk hè die moestuintjes? Eerst binnen zaaien en elke dag even kijken of er al wat groens te zien is. Spannend! En straks: wat is er leuker dan buiten zijn en met je handen in de aarde wroeten, zaaien en oogsten? Je mag en kunt vies worden! Je leert over de verschillende soorten groente, fruit en kruiden die er zijn, hoe je zaadjes kunt zaaien of een plantje kunt planten. En je mag natuurlijk ook van je eigen oogst proeven!

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Je hebt geen producten in jouw winkelwagen.

Het is heerlijk om met de moestuin bezig te zijn. GroenRijk heeft een paar groentetoppers op een rijtje gezet die we aanbevelen te gebruiken! Start met zaaien in een kweekset. Kies voor Zaai- en stekgrond voor een snelle ontkieming van zaden en om de wortelontwikkeling van de jonge stekplantjes te stimuleren. Geef jouw stekjes een goede start! Voor het voorzaaien en stekken in bloempotten, kweekbakken en  tuinkassen kan je Pokon zaai- en stekgrond gebruiken.
 

 

 

Het is heel handig en ook leuk om zelf je kruiden, fruit en groente te kweken, maar hoe moet je die verzorgen? Koert-Jan gaat langs bij Konni van GroenRijk om daar achter te komen. In het televisieprogramma Ik BBQ Voor Jou (RTL 4) krijg je tips over deze onderwerpen.
 

Courgette
Maak je je eerste meters in het moestuinieren? Kies courgette. Dat is een echte krachtpatser. Binnen twee maanden heb je kanjers van planten. Een plant geeft met gemak 15 courgettes. Bang dat je die niet op krijgt? Zo makkelijk als courgettes in de tuin zijn, zijn ze ook in de keuken. Pastagerechten, soep en zelfs pannenkoekjes kun je er mee maken!

Tomaat
Een klassieke tomatenplant – verkrijgbaar in ons tuincentrum – kan je zo vijf kilo tomaten geven. Start je tomatenavontuur met planten uit het tuincentrum. Krijg je de slag te pakken? Kijk dan op de zadenafdeling bij de exotische soorten. Leuk weetje: de haartjes aan de steel zijn ook wortels. Als je de planten diep in de grond zet geven die wortels extra houvast.

Radijs
Als je bedenkt dat radijzen alleen maar water willen, is het een wonder dat ze zoveel pit hebben. Radijzen van eigen teelt zijn nóg steviger en pittiger. Pittig groeien kunnen deze knolletjes ook. Binnen vier tot zes weken na het zaaien kun je al oogsten. Gooi het jonge blad niet weg. Dat is lekker als sla, in de soep en als pesto.

Zomersla
Sla is er in alle soorten en maten. Voor elke grondsoort is er een succesnummer te vinden. Neem rucola. Die groeit zelfs op zand! Kropsla kun je zaaien, maar in ons tuincentrum zijn ook miniplantjes te koop. Als je steeds de buitenste bladeren van een krop plukt doe je er extra lang mee.

Groene kruiden
Start je eigen (vierkante meter) kruidentuin, dan kun je uitpakken in de keuken. De keuze in ons tuincentrum is groot: bieslook, peterselie, koriander, kervel, dragon, basilicum. Smaakmakers om gul door je gerechten te strooien. Regelmatig water, niet teveel zon en mmm… knippen maar!

Mediterrane kruiden
Tijm, rozemarijn, salie, laurier en oregano. Voor een prikkie waan jij je in Italië. Mediterrane kruiden willen zon en een droge plek. Ook als je geen grote tuin hebt kun je met kruiden aan de slag. Ze doen het prima in potten, zelfs op je vensterbank. Geur en smaak gegarandeerd!