cropped-laatste.png
Inhoud

Vlinderfavoriet

Winter-grijsgroen

Compact laten bloeien

Kleurige keuze

Advies van de specialist

Vrolijke kuifjes op de lavendel

De frivole en heerlijk geurende kuiflavendel (Lavandula stoechas) heeft prachtige schutblaadjes die als een trots kuifje bovenop de aren staan. Ze is geweldig populair onder tuinliefhebbers en ook vlinders bijen en hommels zijn er dol op!

Vlinderfavoriet
De heerlijk geurende Lavandula stoechas of kuiflavendel heeft fijne grijsgroene, naar den geurende, bladeren en hoge, meestal blauwpaarse aren. Ze wordt ook vlinderlavendel genoemd en trekt, naast veel vlinders, ook bijen en hommels naar je tuin. Oorspronkelijk komt dit struikje voor in het Middellandse Zeegebied. Bovenop de langwerpige aren heeft ze ook nog een pluimpje of kuifje van enkele schutblaadjes, alsof er een fel gekleurde vlinder even uitrust op de bloem. Ze wordt maximaal 50 tot 70 cm hoog, bloeit al vanaf mei en kan tot in september prachtig in kleur blijven.

Winter-grijsgroen
De kuiflavendel past in vrijwel iedere tuin. Ze staat prachtig in de border, de rotstuin, de kruidentuin of als haagje. De lage heester is wintergroen, maar niet geheel winterhard. Daarom is ze erg geschikt om in een kuip of pot op je terras of balkon te plaatsen. Tijdens strenge vorst zet je haar dan op een koele, vorstvrije en droge plek. Bescherm je kuiflavendel in de volle grond goed bij vorst, bijvoorbeeld met blaadjes en takjes, stro of jute.

Compact laten bloeien
Lavandula stoechas heeft maar weinig onderhoud nodig. Met deze tips hou je haar jarenlang in topvorm.

  • In de volle grond heeft dit struikje een zonnige, beschutte plek nodig in normale, licht humusrijke en goed doorlatende grond. Vooral in de winter moet ze niet te nat staan.
  • De kuiflavendel houdt er van als je haar jaarlijks wat extra kalk geeft. Als ze in een pot staat, verwen je haar in de zomer met af en toe wat extra voeding voor lavendelplanten.
  • Knip na de bloei de uitgebloeide aren weg en een klein stukje van de takken. Eind maart of begin april kun je de lavendel stevig terugsnoeien tot 15 cm boven de grond. Zo voorkom je verhouting en blijft de struik compact.

Kleurige keuze
Er bestaan verschillende prachtige gekweekte Franse lavendelsoorten zoals de blauwpaarse Lavandula stoechas ‘Pedunculata’, de ‘Anouk Pink’ met een wat rozige kuif, en de witte ‘Snowman’. Kies zelf jouw favoriet of neem ze gewoon allemaal!

Tip van de specialist!

De kuiflavendel houdt er van als je haar jaarlijks wat extra kalk geeft. Als ze in pot staat, verwen je haar in de zomer met af en toe wat extra voeding.