cropped-laatste.png
Tuinkalender april

Maak je klaar voor april!

Wil jij je tuin, balkon of kamerplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook april. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

Nu je al best wat hebt gedaan met opruimen en planten, kan je denken aan de verdere inrichting van je tuin of balkon. Decoratie, tuinmeubelen, kleurrijke perkplanten en heerlijk geurende kruiden: voor iedereen is er wat te vinden. Het wordt weer warmer buiten, de zon schijnt weer dus het is weer genieten buiten.

 

Balkon en terras

Maak het op het balkon of terras gezellig met zomerse spullen. Er is bij onze GroenRijk-vestigingen keuze genoeg om die ene kale muur, de balkonhanger of de sombere tuintafel op te vrolijken met fleurige artikelen. Zet bijvoorbeeld geurige Italiaanse kruiden in vrolijke potjes. Zo combineer je geur en kleur! En maak je het zowel voor het oog als voor de neus aantrekkelijk. Ook kun je denken aan diverse kaarsen op een dienblad, of een mooie tafelloper. 

 

Zomerbloeiers

Vanaf half april kun je je bij GroenRijk weer verlekkeren aan de zomerbloeiers. Met zomerbloeiers in je tuin is het alsof ineens de spotlichten zijn aangegaan. Het zaaien en opkweken hebben wij al voor je gedaan, dus die voorsprong heb je direct te pakken. Kies je eigen kleurenpalet en vul alle hoekjes, randjes, bakken en manden. Met krachtige potgrond en geregeld voeding boek je gegarandeerd succes. Even een ritje naar GroenRijk binnenkort?

 

Water

Wie langer bloeiplezier wil hebben, moet regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit knippen. Ook mag de plant niet te droog en niet te nat staan. Dit betekent water geven op de dagen dat het niet regent. Voorkom natte voeten door ervoor te zorgen dat het water onder in de pot goed weg kan lopen. Soms raakt het drainagegat verstopt met grond en wortels. Om dit op te lossen kan je gebruikmaken van hydrokorrels.

 

Snoeien

In april komen de snoeiklussen écht van de grond! De grond is ontdooid, je tuin maakt zich op voor de zomer.

• Snoei de voorjaarsbloeiende heesters direct na de bloei, en houd je struik
• Neem de gezond. kroon van bolbomen als de Acacia en Catalpa en snoei deze terug tot 15 cm.
• Snoei snelgroeiende hagen, vooral je buxus of taxus. Doet dit in elk geval vóór september.
• Snoei de struikrozen, net voordat ze uitlopen. Let op: soms is dat al in maart het geval!
• Snoei elk jaar in april een paar takken van je hortensia’s, zo verjong je de struik.

Niet al het groen moet gesnoeid worden! Vraag de groenspecialist in jouw GroenRijk tuincentrum om advies. Gebruik alleen scherp gereedschap, géén oude, botte en verroeste scharen. In onze tuincentra vind je onder andere snoeischaren van Garden en Wolf-Garten. Deze zijn scherp en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Maak mooie gladde wonden door de te snoeien takken in één keer netjes af te knippen.

 

Gazon

Flink de verticuteerhark door je gazon. Het voelt niet zo liefdevol, maar dat is het wel. Het mos komt los en je gras haalt weer adem. Sleetse plekken door het harken of intensief gebruik? Een handje graszaad strooien zorgt dat je grasmat in een paar weken weer vol is. Verlaag de zuurgraad van je bodem dit voorjaar met kalk en vergeet ook niet bij te mesten. 


Bij GroenRijk is voor elk gazon een goede meststof beschikbaar. Het bodemleven komt op kracht en de gezonde grond geeft het gazon haar diepgroene kleurtje terug. Mest geeft voedingsstoffen aan het gras. Vergeet het ook niet te maaien. Want het klinkt tegenstrijdig, maar juist veel maaien maakt het gras voller. Het krijgt ook meer weerstand tegen onkruid. Vind je grasmaaien een zwaar karwei? Controleer de messen van je maaier. Een slijpbeurt is goed voor het resultaat en voor je humeur!

 

Heb je er nou helemaal geen vertrouwen meer in? Informeer bij de lokale GroenRijk-vesting eens naar graszoden.

 

Advies van de specialist!

Een beetje regen is fijn voor de tuin, maar we willen natuurlijk geen plassen. Afvoeren dus die nattigheid! Zorg dat je genoeg plantvakken hebt waar het water kan weglopen.