cropped-laatste.png
Tuinkalender augustus

Maak je klaar voor augustus

Wil jij je tuin, balkon of buitenplanten mooi houden door het gehele jaar? GroenRijk weet wat er leeft! Elke maand van het jaar heeft zijn eigen handleiding, ook augustus. Wij hebben een aantal tips voor plant, mens en dier. Zo kan jij optimaal genieten van al het moois om je heen.

Net als juli is ook augustus een uitstekende maand om vrolijke planten in je tuin, op je terras of op je balkon te plaatsen.

 

Water geven

Augustus is vaak warm, dus je planten en gazon kunnen wel een slokje water gebruiken. Je kan bij GroenRijk terecht voor veel water-gerelateerde producten. Van gieter en regenton tot tuinslang en van druppelslang tot sproeier. Op deze manier houd je jouw planten levend gedurende de hete dagen van augustus. Geef bij voorkeur in de avond water, dan verdampt het water niet gelijk ben verbranden de planten ook niet omdat de waterdruppels de zon versterken.

Planten in augustus

Tip 1: vlinderstruik
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water.  “Korthouden” van de vlinderstruik is heel belangrijk. Hierdoor groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. Wanneer de plant niet gesnoeid wordt kunnen ze de ruimte ontnemen van andere planten of om zelf lekker van de zon te kunnen genieten. De takken kunnen flink van formaat zijn, gebruik dus een goede snoeischaar of houtzaag. De beste periode om te snoeien is eind februari of begin maart. Eerder is niet verstandig omdat de takken dan kunnen invriezen. 

 

Tip 2: Hebe Addenda
Hebe’s met de merknaam Addenda zijn rijk bloeiende, groenblijvende heestertjes. Zet ze in pot op terras of balkon of  in de volle grond van de tuin. Ze bloeien van juli tot ver in oktober met dikke trossen bloemen. GroenRijk biedt ze  in diverse soorten aan. Met wat winterbescherming kun je ze goed overhouden. Dan bloeien ze ieder jaar opnieuw. Een koele plek, een beetje zon, water en wat voeding is alles wat ze vragen. En ze verdragen bovendien zoute lucht, dus dat is goed voor mensen die aan de kust wonen.

 

Tip 3: de olijfboom
De olijfboom op stam geeft de tuin een prachtige mediterrane uitstaling. Het boompje heeft langwerpige, smalle bladeren die grijsgroen van kleur zijn. Het boompje bloeit in mei en juni met crèmewitte bloemen en daarna kunnen er olijven aan het boompje groeien. Na de oogst wordt aangeraden om de takken die een vrucht hebben gedragen een stukje terug te snoeien. De olijfboom op stam is een groenblijvend boompje die op vrijwel iedere plaats in de tuin of in een bloempot op het terras kan staan. Hij staat het liefste op een lichte plaats uit de wind.

 

Vijver

De zomer is nog steeds in volle gang. Let er op dat het waterpeil van de vijver niet te veel daalt. De vissen hebben dan minder ruimte om te zwemmen. Je kan gewoon een paar emmers kraanwater gebruiken of via de tuinslang het waterpeil op de goede hoogte brengen. Ook voor deze maand geldt: ‘s zomers is er door de warmte minder zuurstof aanwezig in het vijverwater dit kan je aanvullen met een zuurstofpomp.

 

Gazon

Het gazon heeft het best zwaar in de zomer. Vooral als het een tijdje niet regent kunnen er dorre, gele plekken ontstaan. Je kan dan beginnen met het bijmesten of bijzaaien van het gazon. Doe dit vlak voor regen, dan trekt de voeding goed in. Het kan ook anders zijn: mocht je na de vakantie terugkomen en het gras staat tot aan je enkels, maai dan niet direct te kort. Dit maakt het gras kwetsbaar voor de zon. Je kan beter in twee stappen tot de gewenste hoogte brengen.

Advies van de specialist!

Wist je dat je door een regenton wel 1000 liter drinkwater per jaar kan besparen? Redenen genoeg om een regenton aan te schaffen!