Ridderspoor

Ridderspoor

Ridderspoor ‘Magic Fountains’ bloeit met drie tinten tegelijk!

Riddersporen (Delphinium) zijn indrukwekkende tuinplanten. Er bestaan meer dan 400 soorten van. Van sommige soorten zijn tientallen (soms zelfs honderden) kweekvormen ontwikkeld die in enkele grote groepen zijn samengebracht, onder andere in de (in de USA ontwikkelde) ‘Pacific Giant Groep’. GroenRijk heeft deze week een bijzondere cultivar uit die groep in de aanbieding: Delphinium ‘Magic Fountains’ die liefst met drie tinten tegelijk bloeit: wit + blauw + paars! Heel opvallend en uiterst decoratief! ‘Magic Fountains’ is een lage vorm (maximaal 90 cm hoog) uit deze groep riddersporen waarin reuzen voorkomen die wel 200 cm hoog kunnen worden. De bloei is rijk met relatief grote, min of meer compacte trossen bloemen aan de toppen van de recht omhoog groeiende, groen bebladerde stengels. Ook het blad van deze plant is prachtig: gelobd, getand en sierlijk gebogen. Het blad reikt aan de stengels tot onder de bloemtrossen. ‘Magic Fountains’ bloeit van juni tot en met september. Een juweel in de tuin! Deze cultivar hoeft vanwege de sterke stengels niet te worden gesteund.

Riddersporen zijn vaste planten die behoren tot de Ranonkelfamilie (Ranunculaceae) waar bijvoorbeeld ook de boterbloemen bij zijn ingedeeld. Bijna alle soorten stammen van het noordelijk halfrond van de Aarde, maar wel in heel verschillende gebieden: van vochtige bossen op berghellingen tot droge steppen. Enkele soorten komen op grotere hoogten voor in de bergen van tropisch Afrika. De meeste soorten zijn kortlevend, maar zaaien zich gemakkelijk uit. Ook de vaste riddersporen uit de Pacific Giant Groep worden allemaal uit zaad opgekweekt. De planten hebben holle, opgaande stengels en de bloemen zijn als regel halfgevuld. Daardoor lijken de bloemtrossen nog uitbundiger te bloeien dan ze al doen. Dat geldt ook voor de bloemen van de compacte ‘Magic Fountains’ die vóór in een border of in een grote pot of bak absoluut de aandacht van iedereen weten te vangen. Het zijn indrukwekkende verschijningen die ook veel bijen en vlinders aantrekken. ‘Magic Fountains’ bloeit in juni, juli, augustus en september met meerdere bloeistengels tegelijk. Een prachtig gezicht, en door de tere blauwe, paarse en witte tinten aan dezelfde plant heel exclusief. Inmiddels zijn er door de kwekers ook andere cultivars uit de oorspronkelijke ‘Magic Fountains’ afgeleid. Dat zijn de ‘Magic Fountain Hybrids’ die wit (al of niet met een donker oog) bloeien, of lila, roze, hemelsblauw en donkerblauw (met een wit of donker oog), paars en zelfs violetblauw met een bijna zwart oog. Ze worden ook als zaadmengsels aangeboden en dan vaak als snijbloemen gekweekt. Maar naar ons idee is de ‘Magic Fountains’ die Groenrijk nu in pot voorgekweekt aanbiedt, nog altijd de mooiste. Geef hem een ereplaatsje in je tuin, op je balkon of terras!

Verzorging

Delphinium ‘Magic Fountains’ staat graag zonnig, maar verdraagt lichte schaduw. Als je hem in de volle grond van je tuin plant, moet die grond voedzaam, matig vochtig en goed doorlatend zijn. Erg droge en erg natte grond wordt slecht verdragen. Hoewel ‘Magic Fountains’ sterk is en de stengels niet hoeven te worden gesteund, kun je hem het beste wat beschut neerzetten of inplanten. De grond mag van lichtzuur via pH-neutraal tot licht kalkrijk zijn. Zorg dat de grond tijdens warme, droge perioden niet helemaal uitdroogt. ‘Magic Fountains’ is een flinke eter: plant hem in met extra compost verrijkte grond. Wil je hem verpotten, doe dat dan in normale bemeste potgrond en geef vanaf zes weken na het verpotten plantenvoedsel in het gietwater. Als je de ‘Magic Fountains’ die je nu koopt, in pot blijft houden, moet je ook regelmatig voeding in het gietwater geven. De plant sterft in het najaar (ruim na de bloei) bovengronds af, maar is op zich goed winterhard. Hij zal in het voorjaar weer uitlopen.

Geef ‘Magic Fountains’die je in de volle grond van je tuin laat groeien ieder voorjaar een goede voorraadbemesting met organische mest. Het is aan te raden om Delphinium ‘Magic Fountains’ elke twee tot drie jaar in verse grond te verplanten en te verjongen (te scheuren of delen) om hun levensduur te verlengen (in feite geldt dat voor alle vaste riddersporen). Doe dat als volgt: in februari-maart de planten (tijdens een vorstvrije periode) oprooien. Schud de grond van de wortels en scheur de oude stelen los. Onderaan de oude stelen zitten nieuwe ‘ogen’ (knoppen). Snijd zo veel mogelijk van de oude stelen weg en plant de restanten weer in opnieuw verbeterde/verrijkte grond. Het is goed om die restanten voor het opnieuw inplanten met houtskoolpoeder te bestrooien. Dat gaat rotting tegen. Plant de nieuwe delen op ca. 35 cm uit elkaar (drie tot vijf planten per m2) of zet ze in potten. Bij nieuw uitlopende planten is het goed om in februari-maart de slakken in de gaten te houden: die vinden de jonge scheuten heel smakelijk. Strooi slakkenkorrels of schelpengruis. GroenRijk heeft de juiste anti-slakkenmiddelen voorradig.

Over water geven en een tweede bloei in het najaar

Om de bloemen zo lang mogelijk mooi te houden, is het beter om harde, koude ‘slagregens’ uit de sproeier te vermijden. Geef je ‘Magic Fountains’ liever op de grond onder de planten water. Iets heel anders: Als je riddersporen meteen na de bloei tot op 20 à 30 cm terugknipt, kan de plant vaak in september-oktober opnieuw gaan bloeien. Geef  na die knipbeurt wat extra voeding in de vorm van gedroogde koemestkorrels. Dat stimuleert de hergroei. We noemden het al: riddersporen zijn veelvraten. De tweede bloei in het najaar is wel een stuk minder dan de eerste.

TIP

Delphinium ‘Magic Fountains’ gaat uitstekend samen met onder andere lelies, vingerhoedskruid, baardirissen en rozen. Zorg voor een afwisseling met opgaande en breed spreidende groei-, blad- en bloemvormen. Dat geeft het mooiste resultaat.

In kort bestek

Deze week prachtige vaste riddersporen (Delphinium) ‘Magic Fountains’ bij GroenRijk in de aanbieding. Sterke, vrij laag blijvende (tot 90 cm hoog) opgaand groeiende planten die met drie-kleurenbloemen bloeien: wit + blauw + paars. Voor zon en rijke, doorlatende, wel iets vochtig blijvende grond. Imposante bloemtrossen in juni-september. Voor tuin en pot of bak. Schitterende planten. Makkelijk te verzorgen. Trekken ook veel bijen en vlinders aan.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...