Heesters & coniferen

GroenRijk biedt een uitgebreid assortiment aan coniferen en heesters. Kijk in ons tuincentrum voor een actueel aanbod.

Coniferen
Coniferen is een verzamelnaam voor naaldbomen en -struiken. De naam coniferen betekent "kegeldragers". Het is een bijzondere familie in de huidige plantenwereld met ruim 600 soorten. Dat bijzondere komt vooral doordat ze geen blad hebben. De meeste soorten hebben naalden of schubben in plaats van bladeren.

In augustus ondergaan de meeste naaldbomen en coniferen vervanging en ‘uitschoning’. De oude naalden en schubben hebben hun taak gedaan. Ze worden door de wind afgeschud en vervangen door jonge exemplaren. De oude exemplaren zorgen vervolgens voor een prima bedekking van de grondoppervlakte om de coniferen heen. Door die bedekking wordt het water beter in de grond vastgehouden.

Het grote gemis aan groen in de winter, wordt ruimschoots gecompenseerd door coniferen. 'Coniferen' is de verzamelnaam voor een grote familie van naaldbomen en -struiken. Ze hebben geen blad, maar naalden of schubben. Rond augustus waaien de naalden er af en worden ze vervangen door nieuwe. De afgevallen naalden zorgen voor een goed isolerende bodembedekking, waardoor het water beter in de grond wordt vastgehouden.

Beschutting
Niet alle coniferen zijn te gebruiken als beschutting. Wel geschikt zijn de taxus, de thuja (levensboom), de cupressocyparis leylandi en de schijncypress. Het mooie van deze coniferen is dat ze in de winter groen blijven. Om een beschut effect te krijgen, moeten ze dicht naast elkaar geplant worden, zodat er een haag ontstaat.

Heesters
Groenblijvende heesters behoren tot de basiselementen van de tuin. In de zomermaanden vormen ze rustpunten te midden van de vele bloemenkleuren en in de winter brengen ze de tuin tot leven. Ze zijn er in alle soorten, afmetingen, vormen en groeiwijzen. Dat maakt het zo aardig om te kiezen en te combineren.

De laurierkers (Prunus laurocerasus) is een snelgroeiende struik die veel schaduw kan hebben. Zijn grote bladeren zijn glimmend lichtgroen. De laurierkers wordt ook als haag geplant en groeit uit tot een dichte en brede afscheiding.

De rododendron is een geslacht met honderden soorten. De meeste groeien meer in de breedte dan in de hoogte; de jonge struikjes moeten dan ook niet te dicht op elkaar worden geplant. Rododendrons houden van een humusrijke grond en kunnen slecht tegen felle zon en droge wind. Bij strenge vorst laten ze hun bladeren hangen om maar zo min mogelijk vocht te verdampen.

De buxus sempervirens is een van de bekendste groenblijvende heesters. Een snelle groeier die bovendien makkelijk in vorm te knippen is. Daarom wordt de buxus vaak voor hagen gebruikt of als decoratieve, in vorm gesnoeide potplant.

Onze vestigingen hebben elk hun eigen grootte en specialiteiten. Niet elke productgroep is bij elke winkel verkrijgbaar. Ben je specifiek naar iets op zoek? Je kan altijd even contact opnemen met jouw dichtstbijzijnde vestiging.

 

 

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Buitenplanten

Onze tuincentra